Klub šachistů Říčany

31. 12. 2015

Rekord na žákovské lize, Historie předsedů klubu

Rekord na žákovské lize

Ano je to tak, 17. 11. jsme pořádali Regionální žákovskou ligu (RŽL) a na turnaj přijelo rekordních 123 účastníků! Rekord je vskutku historický a ukazuje na dobrou práci s mládeží. Začalo to už brzy ráno, okolo osmé začala prezentace a během chvíle bylo jasné, že budeme muset začít stavět další stoly, protože kapacita 50 stolů, které jsme v sále KC Labuť připravili, najednou nestačila.

Turnaj se rozjel okolo 9. hodiny a díky skvělé organizaci Petra Havelky, Jardy Říhy a Marie Jirouškové vše klapalo, jak mělo.

V turnaji A zvítězil Kuba Vojta z Vlašimi. Z našich se nejlépe dařilo Míšovi Pastrnkovi, který skončil na sedmém místě. Z děvčat se nejlépe dařilo slečně Kocourkové ze Sázavy, naše Monika Strnadová si odvezla taky pěkný bronzový kov.

V turnaji B to bylo jiné kafíčko. Hned prvních devět hráčů bylo z našeho klubu! Vítězem se stal borec Pája Kurek, druhý byl Martin Mačok a třetí skončil David Hampl. Ovládli jsme i soutěž děvčat. Zvítězila Kačka Pastrnková, před Hankou Bartošovou a Terezou Pravdovou. 

Foto - Filipová

V turnaji C máme také první místo. Turnaj vyhrála Andrea Stanečková, která udělala malý dubl, když předběhla i všechny kluky.

Turnaj byl pořádán jako poslední akce v rámci oslav 90. let oslav založení klubu za grantové podpory města Říčany. Medaile a poháry předával mezinárodní velmistr Marek Vokáč.

Stanislav Stárek

 

 

Historie předsedů klubu

 

Celý rok jsem čtenáře provázel historií našeho klubu. Původně jsem neplánoval poslední část zakončovat informací o těch, kteří se zasloužili o to, že náš klub patří k těm, o kterých se v ČR hovoří v souvislosti nejenom s historií a úspěchy, ale především o záslužné činnosti, kterou vyvíjíme pro naše děti.

Velkou zásluhu na rozvoji klubu měl táta, František Říha.  S lítostí Vám musím oznámit, že 6. 12. 2015 opustil náš pozemský život. Klub řídil v letech 1978-2000 a jeho společenské cítění, smysl pro kolektiv, schopnost navázat zahraniční kontakty znamenali pro rozvoj klubu velmi mnoho. Pro sport se angažoval obecně. Byl aktivní na okrese Praha-východ, byl předsedou komise mládeže Středočeského kraje. V důchodovém věku řídil několik let TJ Tourist Říčany.

Do poslední chvíle hrál aktivně šachy, včetně srpnového Poháru města Říčany.

Foto Jiroušková – poslední turnaj- partie

 

Velmi si užil Společenského večera v rámci oslav 90 let.

Foto Jiroušková – ocenění nestoři klubu

Práce, zábava a optimismus  byl součástí jeho života. Děkujeme všem, kteří se s ním přišli v sobotu 12. 12. rozloučit do Mladé Vožice.

Jaroslav Říha

 

Předsedové klubu:

1925 František Bučkovský

1936 Josef Větrovec

1945 Dr. V. Mlinář 

1953 J. Šimůnek

1960 Jaroslav Malý

1978 František Říha 

2000 Ing. Jaroslav Říha

2010 Tomáš Vavřinec

2011 Ing. Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena