Klub šachistů Říčany

29. 1. 2016

Naše účast v Londýně, Mistrovství ČR v bleskovém šachu, Přeborníkem klubu v bleskovém šachu M. Voráček, Do finále KP družstev mládeže

Naše  účast v Londýně

V pátek 4. prosince 2015 se skupina říčanských šachistů vypravila do Londýna sledovat světovou šachovou TOP desítku v čele s mistrem světa Magnusem Carlsenem z Norska. Zároveň si přijela zahrát týdenní turnaj, který byl součástí tohoto největšího šachového festivalu ve Velké Británii – London Chess Classic. Velmistrovský superturnaj přilákal do Londýna řadu hráčů z celého světa.  Celkem se odehrálo 9 turnajů s účastí 697 hráčů!

 

Ve Weekend Classic Openu si z KŠ Říčany 1925 zahrál Evžen Pospíšil, Marek Otruba, Patrik Chajda a v U2000 Weekend Openu bojovala Kristýna Otrubová a Táňa Zlámaná. Výsledky nebyly sice příliš uspokojivé, ale naší hlavní prioritou bylo sledovat světovou špičku. A věřte, bylo se na co dívat.

Festival proběhl ve fantastické atmosféře a do poslední chvíle nebylo jasné, kdo si odveze 1. místo.

Nakonec rozhodlo poslední kolo, kdy Magnus Carlsen porazil Alexandra Grischuka a celkově získal 5,5 bodu.

London Classic- finální skore: 1. Magnus Carlsen 5½, 2. Maxime Vachier-Lagrave 5½, 3. Anish Giri 5½, 4. Levon Aronian 5, 5-7. Alexander Grischuk, Fabiano Caruana, Michael Adams 4½, 8. Hikaru Nakamura 4, 9. Viswanathan Anand 3½, 10. Veselin Topalov 2½.

 

Nezapomenutelným zážitkem bylo osobní setkání s nejlepšími hráči světa. Na fotce vidíte Táňu Zlámanou s M.  Carlsenem nebo naše naděje s A. Griščukem. 

Táňa Zlámaná

Foto: Táňa Zlámaná

 

Mistrovství ČR v bleskovém šachu

M ČR se po roční pauze vrátilo zpátky do Prahy a i Říčany měly své zastoupení, díky legendárnímu velmistrovi Vlastimilovi Hortovi, který zaručil účast mé osoby samotné. Nalosovaní třetího kola nás také dal k sobě a pan Hort mi ukázal, jak se šachy na takové úrovni hrají. Turnaj byl extrémně silný, hrálo zde 15 velmistrů a nespočetně mezinárodních mistrů. Mé startovní číslo (57) z 60 účastníků hovoří o všem. Každá výhra se na tomto turnaji velice cení. Nakonec jsem obsadil 46.místo s 5,5 body z 13kol.

S výsledkem jsem spokojený nebyl, protože jsem ve spoustu partiích udělal zbytečné hrubé chyby. Mistrem se stal Vojtěch Plát , mimo jiné letošní vítěz Poháru města Říčany. Mistrní žen se stala Karolína Olšarová.

Stanislav Stárek

 

Přeborníkem klubu v bleskovém šachu M. Voráček

V prosincovém termínu se hraje nejenom M ČR, ale i klubový přebor. Letošní se konal o svátku 26.12.  Průměrné ELO první desítky hráčů bylo 2 080, což svědčilo o velmi kvalitním turnaji. Suverénním vítězem se stal Miroslav Voráček před Janem Štastným a Stanislavem Stárkem.

 

Jaroslav Říha

 

Do finále KP družstev mládeže

 

KŠ Říčany 1925 uspořádal 9.1.  jednu ze 4 skupin krajského přeboru mládeže družstev. Základní kolo se letos hrálo poprvé s přidávaným časem a do bojů jsme poslali družstva „D“ a „E“. A družstvo bojuje v extralize. Družstva „B“ a „C“ v 1. lize.  6–ti členné družstvo D vybojovalo suverénní postup do krajského finále, které se hraje 9.4. Soupeři z Čelákovic a Sázavy nestačili ani na naši další zálohu (E).

 

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena