Klub šachistů Říčany

26. 2. 2016

Zimní Olympiáda mládeže 2016

Po čtyřleté pauze se šachy se na zimní olympiádě objevily opět na letošní VII. Zimní Olympiádě mládeže. Šachy patří mezi olympijské sporty a mezi nejrozšířenější sporty na planetě Zemi. Šachové Olympiády (Mistrovství světa) se hrají pravidelně za účasti více než 130 zemí světa. Přesto na velkou Olympiádu se hned tak nedostanou, protože přeci jen divácky nepatří mezi atraktivní sporty. I z těchto důvodů je pro šachy velká pocta i účast na takovéto dílčí olympiádě.

Zahajovací ceremoniál se odehrál 17. 1. v 15 hodin a středočeští šachisté byli vylosováni mezi ty, kteří mohli aktivně napochodovat na úvodní ceremoniál, který nesl všechny aspekty klasické velké olympiády. Chomutovská SD Aréna zažila defilé výprav z celé země se jmény slavných sportovců v čele jako vlajkonošů. Výběr Středočeského kraje vedl úřadující mistr světa v kanoistice Martin Fuksa. Proběhlo zapálení olympijského ohně, zazněla česká státní hymna i slib sportovců a rozhodčích. Bonbónkem pak bylo hodinové vystoupení Ewy Farné.

Krajské výpravy měly 4 členy, z nich byla povinně jedna dívka. Tou dívkou byla naše Julie Vilímová. Na startu se sešla elita ČR a výprava Stč. kraje obsadila 3. místo, což bylo víceméně překvapivé. Velkou zásluhu na konečném výsledku měla právě Julča, která v dívčí kategorii obsadila také 3. místo.

Jak se Julče líbilo, jsem se zeptal:

Šachy jsou na zimní olympiádě potřetí a vždy reprezentovala Středočeský kraj dívka z Klubu šachistů Říčany 1925. Na bronzovou medaili ale zatím žádná nedosáhla. Jak jsi prožívala vyhlášení výsledků?

Když jsem přicházela na pódium v SD Aréně, cítila jsem nervozitu. Ale ta ze mě rázem spadla. Předávání medailí jsem si pak už jenom užívala v záři reflektorů na velkém zimním stadionu, což se šachistům často nestává. Mohla jsem si tento pocit prožít dokonce hned dvakrát, protože naše středočeské družstvo také vybojovalo bronzovou olympijskou medaili.

Zahajovací ceremoniál bývá velkým zážitkem. Jak se ti líbil? Co tě zaujalo?

Zahajovací ceremoniál se mi velice líbil, bylo vidět, že mu pořadatelé věnovali velkou pozornost a dal jim hodně práce. Pro mě největším zážitkem bylo, že jsem se mohla potkat s hokejovou legendou Dominikem Haškem a ostatními slavnými českými olympioniky a mistry světa.

O olympiádě se říká, že je to svátek sportovců, protože se sportovci mohou setkávat napříč jednotlivými sporty. Měli jste možnost takových setkání?

Bohužel, příležitostí k tomu moc nebylo. Každý den jsme odehráli dvě kola, takže příliš času nezbývalo. Ale poslední den jsme měli možnost stihnout finále hokejového utkání, kde se rozhodovalo o zlaté medaili. Naši hokejisté sice nehráli, ale i tak jsme si mohli užít napínavou hokejovou atmosféru.

Blíží se Mistrovství České republiky v šachu mládeže. S jakými ambicemi odjíždíš?

I přes dobrý výsledek na olympiádě musím ještě do MČR hodně trénovat, abych se sebou mohla být spokojená, a doufám, že bude i trenér a výsledek se dostaví. Chtěla bych se kvalifikovat na ME, které se hraje v letošním roce v Praze.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena