Klub šachistů Říčany

29. 4. 2016

Medailová děvčata z krajského přeboru, Mezinárodní Turnaj šachových nadějí

Medailová děvčata z krajského přeboru

V Neratovicích 2. 4. se konal KP v Rapid šachu mládeže. Na startu se sešlo v kategoriích 10, 12 a 14 let 163 hráčů, takže kulturní sál se zcela zaplnil. Rapid šach, to je zrychlené tempo šachu.

Naše děvčata zcela předčila kluky. A to nejenom naše, ale Kristýna Otrubová, která vyhrála kategorii do 14 let, i všechny ostatní chlapce a s náskokem 0,5 bodu vyhrála. Zlatá nebyla ale jen Kristýna, ale také Monika Strnadová do 12 let a medaili máme i z kategorie do 10 let, když byla bronzová Tereza Pravdová. Velmi úspěšné vystoupení děvčat potrhla i stříbrná Kateřina Pastrnková v kategorii D 12 a bronzová Hana Bartošová v kategorii do 14 let. Celkem hrálo 27 děvčat.

Bojovalo se i o přímé postupy na M ČR v Rapid šachu, které se hraje letos ve dnech 10. - 11. 9. Všechna naše jmenovaná děvčata si vybojovala i postup.

Mezi chlapci se umístil nejlépe David Hampl v kategorii do 12 let, když skončil jako první náhradník na M ČR.

Mezinárodní Turnaj šachových nadějí

Již legendární turnaj, který má v celé Evropě velké jméno, pořádá největší český klub - Beskydská šachová škola Frýdek- Místek. „Krásné prostředí, vysoká úroveň hry a velká mezinárodní konkurence“, shrnul náš hlavní trenér Stanislav Stárek výhody TŠN. V turnajích mládeže jsme měli deset svěřenců, z toho hned sedm v nejstarší kategorii do 15 let, kde hrály i naše největší naděje. Julie Vilímová obhajovala loňské prvenství mezi dívkami a tradičně se jí ve Frýdku- Místku daří. Marek Otruba se v poslední době výrazně herně zlepšil. Marek si jedinou prohru v turnaji připsal hned ve druhém kole v partii, kterou od začátku pojal za špatný konec. Prohra ho ale nezastavila, reagoval na ni sérií čtyř výher v řadě. Celkově skvělý výkon, zasloužený bronz a prvenství mezi Čechy a obrovská pochvala! Pro Julii bylo klíčové čtvrté kolo, kdy po skvělém výkonu přehrála Zuzanu Gřesovou, ale hrubá chyba ji stála celý bod. Celkový zisk pěti bodů jí stačil na trochu nešťastné čtvrté místo mezi dívkami.

Velký vliv na hru měl herní systém, kdy se mladí šachisté musí vyrovnat s dvěma partiemi denně. „Děti musely během pěti dní odehrát 8 kol. Takové tempo je vážně bláznivé, pokud hrajete každou partii až do konce a končíte jí v časové tísni. V tomto turnaji je potřeba mít skvělou kondici a pevné psychické vypětí, což u některých chybělo,“ shrnul S. Stárek. V každém případě se na tomto dětském mezinárodním poli o Říčanech hovořilo!

Jaroslav Říha

Naše hráče do 12 let můžete vidět v Říčanech v neděli 1. 5., kdy pořádáme Krajský přebor šestičlenných družstev v KC Labuť.

Na startu očekáváme okolo 20 družstev, více jak 120 dětí.

Sál je volně přístupný od 9.00 – 17.00 hod.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena