Klub šachistů Říčany

27. 10. 2016

Representant V. Plát před šachovou Olympiádou v Říčanech

Mistrovství světa družstev v šachu se hraje pod názvem Šachová Olympiáda. Hraje se pravidelně každé 2 roky a účast na této vrcholné světové soutěži potvrzuje, že tento sport je rozšířen po celé zeměkouli. Letošní 42. Olympiáda se hrála v hlavním městě Azerbajdžánu, Baku,  a zúčastnilo se jej 148 zemí světa!    Mezi pětici nominovaných representantů se dostal i loňský vítěz Poháru města Říčany, Vojta Plát. Dva dny před odletem, 29.8. ještě V. Plát sehrál v Říčanech simultánku. Bojoval s 25 soupeři a domnívám se, že se jednalo o povzbuzující zážitek pro mladé šachisty, i když za šachovnici se posadilo i několik dospělých. Vojta je nevelké postavy, ale že je velkým šachistou prokazoval nejenom v Říčanech, ale i na již zmíněné Olympiádě.

Společná foto – Plát uprostřed – foto Jiroušková

 

 Ačkoliv cestoval jako náhradník, dostal důvěru representačního trenéra v 7 zápasech (z 11) a jako jediný neprohrál ani jednu partii.  Byl nominován i do zápasu s USA, kdy náš representační výběr, s pozdějším vítězem Olympiády, remisoval 2-2.

 

V Říčanech Vojta 23 x zvítězil a remisovat dokázali M. Novotný z Poděbrad a J.Vojta z Vlašimi. Oba středočeské naděje a talenti.

 

Vzhledem k tomu, že V. Plátovi v Říčanech líbí a našel zde své příznivce, domluvili jsme se, že sehraje v Říčanech několik zápasů v 2. lize za naše A družstvo. V letošní sezoně přivítáme na domácí půdě:

  • 13.11. Prachatice
  • 11.12. Lysá nad Labem „C“
  • 29.1. 2017 Písek
  • 26.2. Kolín
  • 2.4. Vyšehrad Praha „C“

    Hrajeme od 10.00 hod v zasedací místnosti Sportovní haly. Můžete se přijít podívat na náš tým, který je v soutěži nejmladší.

     

    Jaroslav Říha

     

     

    Extraliga mládeže

    O víkendu 1.-2.10. se rozeběhly mládežnické  soutěže družstev.  A družstvo hraje nejvyšší soutěž – EXTRALIGU mládeže. B družstvo pak hraje 1. ligu.  A družstvo vstoupilo do soutěže výborně a po 4 kolech je na 3. místě základní skupiny západ.

    Velmi dobře vstoupilo do soutěže i B družstvo, které je  po třech kolech také na 3. místě 1. ligy skupiny jih.

     

    Naše extraligové hráče bude možné vidět na domácí půdě v sobotu 3.12., když hrajeme v 5. kole proti týmu z Vlašimi. Náš soused zaznamenal obrovský úspěch v letech 2013-2015, kdy tuto nejvyšší soutěž vyhrál. I tentokrát patří k favoritu zápasu. Hraje se od 10.00 hod v KC Labuť.

     

    Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena