Klub šachistů Říčany

30. 8. 2019

Jsme mistry České republiky; Medaile přivezla jen děvčata

Jsme mistry České republiky

Historický a zatím ojedinělý výsledek zaznamenalo naše družstvo mladších žáků do 12 let, když v Třešti u Jihlavy suverénně zvítězilo na M ČR. M ČR bylo zahájeno v pátek 14. 6. úvodním slovem pořadatele, předsedou šachové školy Pat a Mat R. Burdou. Třídenní klání bylo zakončeno úžasným pocitem pro naše děti a trenéry.

JSME MISTŘI ČESKÉ REPUBLIKY

Vítězná sestava:  Václav Finěk (host) 5,5, bodu, Jáchym Němec 9, Jáchym Šmolík 9, Tobiáš Day 9, Tobias Pressler 9, Laura Sehnoutková 7, kapitán družstva Stanislav Stárek

Z bodového zisku jednotlivců je vidět, že vítězství bylo absolutně suverénní. Zdá se to až neuvěřitelné.

 Toto vítězství je pro klub historický úspěch. Musím zde připomenout úspěch z roku 2007, kdy jsme obsadili druhé místo pod vedením trenéra E. Pospíšila.

Na M ČR postupuje vždy nejlepších 28 družstev z krajských kvalifikací. Hrálo se devět kol, tempem 2 x 25 minut + bonifikace 10 vteřin na každý tah.

 

M ČR čtyřčlenných družstev se hrálo při jubilejním 30. ročníku mezinárodního festivalu šachu a her v Pardubicích.  Největšího festivalu deskových her se zúčastnilo na 5 000 účastníků. M ČR bylo jedním z turnajů a přihlásilo se celkem 114 družstev. Říčany representovala dvě družstva – „A“ družstvo ve složení Otruba, Novotný, Otrubová, Jiroušek a Vilímová obsadilo 46. místo, naše juniorské družstvo obsadilo 84. místo (Strnad, Bartoš, Le, Zemen, Pressler).

ME družstev do 12 let se rovněž hrálo v rámci pardubického festivalu. Nominaci obdrželi Jáchym Němec, Jáchym Šmolík a Tobiáš Day. Nejlepším hráčem české výpravy se stal Jáchym Němec. A družstvo ČR skončilo ovšem až na 5. místě, když zvítězilo družstvo Polska před Francií a Maďarskem.

 

Medaile přivezla jen děvčata

Letošní finále KP mládeže se hrálo v Mělníce ve dnech 21. - 22. 6. Krajskou přebornicí se stala Monika Strnadová v D 16 a Laura Sehnoutková v D 14. Veronika Myšková v D 12 získala stříbrnou medaili. Z chlapců se prosadili a vybojovali postup na M Čech v H 16 David Hampl (4.), Pavel Zemen (7) a Martin Mačok (8). V ktg. H 14 Le Anh Dung (5). V D 12 Matěj Procházka (5) a v H 10 Mikuláš Němec (5).

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena