Klub šachistů Říčany

3. 11. 2019

Naše děti na Mistrovství světa

Říčanští vícemistři ČR byli nominováni šachovým svazem na Mistrovství světa. Vzhledem k popularitě šachu ve světě bylo nutné před třemi lety rozdělit MS podle věkových kategorií. Oba naši zástupci měli možnost poznat rozdílné země.

V kategorii dívek do 14 let nás reprezentovala Kristýna Otrubová. V kategorii hrálo 77 hráček a Kristýna obsadila 54. místo. Její komentář:

V indickém velkoměstě Mumbai se letos konalo mistrovství světa mládeže v šachu od 14 do 18 let. Zúčastnilo se ho přes 1400 šachistů z více než 60 zemí, mezi kterými kralovala i Česká republika.

Pořadatelé si dali opravdu záležet. I na očích jim bylo vidět, že chtějí, aby se nám jejich země zalíbila. Slyšela jsem dokonce názor, že to bylo jedno z nejlepších MS za posledních, ne-li, 39 let. Bydleli jsme v pětihvězdičkovém hotelu, jídlo i pití bylo zdarma a k dispozici nám byla dokonce i posilovna a bazén.

O volném dnu jsme měli možnost poznat toto město trochu blíže. Výlet nám kromě organizátorů nabídl i samotný hotel. Prohlédli jsme si tedy například slavnou bránu do Indie a jiné památky. Myslím, že to byla pro všechny velká zkušenost, ať už z hlediska šachového či nešachového. Tato orientální země má velmi odlišnou kulturu a nabídnout toho může vskutku mnoho.

Hrát s hráči z celého světa byla podobná změna. Člověk neví, co čekat, ELO mnohdy nehraje žádnou roli, u Indů to platí dvojnásobně. Přípravy na zápas jsme tedy nesměli zanedbat nikdy. Před kolem, které začínalo v 15:00, na to bylo naštěstí poměrně dost času, mnohdy bychom ale ocenili i trochu více.

Mimo partie a přípravy jsme se bavili s ostatními hráči a měli jsme tak možnost poznat kousek i z mnoha jiných koutů světa, což mi na tom přišlo naprosto nejlepší.

Jáchym Němec bojoval v kategorii chlapců do 12 let. V kategorii hrálo 115 hráčů a Jáchym se zařadil na 70. místo.  Velká naděje nejenom Říčan se rozjela do Číny na MS:

Od 20. srpna do 1. září se v čínském Weifangu konalo MS. Jáchym se připravoval po skypu s naším hlavním trenérem S. Stárkem na každé kolo. Příprava na partie byla trochu komplikovaná faktem, že Jáchym měl z 11 kol 7 Číňanů, o nichž světové databáze povětšinou mlčí a přípravy na jednotlivé hráče nebyly možné.

Česká výprava byla ubytována v pětihvězdičkovém hotelu v docházkové vzdálenosti od hrací místnosti. Samotný pobyt jsme si všichni užili, hlavně skvělé jídlo, kvůli kterému stojí absolvovat dlouhý let.

Volný čas po partiích jsme trávili společně s polskou, chorvatskou a mongolskou výpravou a oficiálním jazykem pro nás byl mix angličtiny, ruštiny a polštiny. Po večeři jsme se scházeli i s dalšími šachisty a společným jazykem se stal fotbalový míč.

Šachově jsem se pohyboval kolem 50 %, nejlépe jsem na tom byl po 8. kole, kdy jsem byl průběžně 34. a doufal jsem ve vytouženou dvacítku. Poslední tři kola jsem bohužel prohrál a skončil jsem s 5 body na 70. místě. Věřím, že se mi opět povede nominovat se na příští MS a ve stejné kategorii dosáhnout výše.

 

Česká výprava jak do Indie, tak především do Číny, byla na předchozí poměry výrazně malá. Vzdálenost a finanční náročnost nedovolila větší účast.

Musím poděkovat Městu Říčany, za finanční podporu účasti na obou MS!

                                                                  Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena