Klub šachistů Říčany

29. 11. 2019

Mistr Čech do 12 let opět z Říčan

V Příchovicích u Kořenova bylo v sobotu 2. listopadu slavnostně zakončeno 30. mistrovství Čech mládeže. V mistrovských kategoriích mládeže startovalo 228 hráčů a hráček.

 „Rok se s rokem sešel a říčanská výprava již tradičně vyrazila na mistrovství Čech. Tentokrát se tato prestižní soutěž nehrála v Harrachově, ale v blízkém Kořenově. Už při prvním pohledu budil místní hotel Kořínek velký dojem. Krásná oranžovo-zelená fasáda spojená s rozbitým nápisem „hotel“ dodávala malebnému krkonošskému prostředí přímo pohádkovou atmosféru. Poté jsme se nechali již jen unést projevem ředitele turnaje, který zdůrazňoval, abychom nevěřili dezinformacím, že herní sál je neprostorný. Pravděpodobně se nechal zmást faktem, že celý sál je obehnán zrcadly, takže při prvním pohledu vypadá dvakrát větší. Po úspěšném absolvování prvního kola nás čekalo seznámení se s naším ubytováním – 4 km vzdálenou chatou Ski Sport.

Večer se poté již tradičně nesl v duchu rozebírání partií a příprav. Ti nejodvážnější se vypravili dokonce hrát městečko Palermo, což byla zkušenost vskutku nevšední.“

Tolik krátký úvod od jednoho z trenérů, Tadeáše Baláčka.

Říčanská výprava byla nejpočetnější ve startovním poli. Do mistrovských soutěží nastoupilo 19 hráčů pod vedením čtyř trenérů. Pravidelné rozbory a příprava na soupeře byly znát. Z MČ jsme přivezli dvě medaile a postupy na M ČR. Týdenní boje nad šachovnicí byly prokládány i pohybem na hřišti.

 

Největší úspěch zaznamenal Tobiáš Day, který ovládl kategorii do 12 let, když s náskokem celého bodu suverénně zvítězil. Do této kategorie se probojoval i Tobias Pressler, kterému MČ příliš nevyšlo a skončil na 27. místě. Martin Procházka pak na 53. místě. Výborný výsledek zaznamenala sestra vítěze, Sophia Day, když skončila na 8. místě mezi dívkami a přitom kategorii může hrát ještě další dva roky. Veronika Myšková obsadila 9. místo.

V kategorii do 14 let jsme zaznamenali také velký úspěch. Na druhém místě skončil Jáchym Šmolík, Martin Le Anh Dung skončil na 37. místě. Děvčatům se příliš nedařilo. Lucie Glasbergerová skončila na 14. místě, na 15. Laura Sehnoutková a 21. Tereza Pravdová.

 

Do kategorie do 16 let nastoupilo nejvíce našich hráčů. Výborné zahrála Monika Strnadová, když skončila na 5. místě mezi děvčaty. Jako ještě lepší výsledek ovšem hodnotíme 9. místo Jáchyma Němce. Do kategorie nastoupil na divokou kartu, protože jeho kategorie je H 12, kam má přímý postup na M ČR. Vašek Bartoš skončil na 21. místě. Martin Mačok na 30. místě. David Hampl na 39. místě a Pavel Zemen na 50. místě.

 

Výborné trenérské zázemí bylo podpořeno dotací Středočeského kraje z Fondu sportu. 

                                                                  Jaroslav Říha

 

 

Vánoční bleskový turnaj – i pro veřejnost

Zveme všechny zájemce šachové hry na turnaj v bleskové hře (5 minut na partii).

Turnaj se hraje v klubovně KC Labuť v 2. patře, v pátek 27. 12. od 18.00 hod. Startovné je libovolná částka v minimální hodnotě 50,- Kč, kterou účastník přinese.

Krásné svátky a především hodně zdraví a sil do roku 2020 přeje KŠ Říčany 1925

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena