Klub šachistů Říčany

29. 2. 2020

Stříbrná olympijská medaile

Karlovarsko uspořádalo ve dnech 19. 1. - 24. 1. hry IX. Zimní olympiády dětí a mládeže. O pořadatelství se podělila města Karlovy Vary, Boží Dar, Cheb, Mariánské Lázně, Ostrov a Sokolov. Vedle tradičních zimních sportů se kraje utkaly také v karate, šachu nebo umělecké soutěži v hraní na klávesové nástroje. Celkem se soutěžilo ve 12 odvětvích. Slavnostní zahájení hostila karlovarská KV Arena. Olympijský oheň zapálila mistryně světa v lyžování, Šárka Záhrobská-Strachová. 

Olympiády se zúčastnilo 1980 sportovců a trenérů. Nechyběl ani zástupce našeho klubu, Jáchym Němec. Krajská šachová výprava čítala čtyři hráče s jednou povinnou dívkou. Hrál se jak turnaj jednotlivců, tak turnaj družstev. Boje se odehrávaly v hotelu Thermal v Karlových Varech.

Nejsledovanější soutěž družstev byla atraktivní a nakonec přinesla pro náš kraj stříbrné medaile. Boj o medaile popsal Jakub Vojta (1. šachovnice) z Vlašimi těmito slovy:

„První kolo jsme hladce porazili Olomoucký kraj 3:1 (prohrál Jáchym) a ve čtvrtfinále jsme porazili výběr Pardubického kraje, a to ve velkém stylu (3,5:0,5). Takže jsme v semifinále? Tak nějak zněly otázky Pepy Bartáka, tak říkám: „Jasně, Pepo, budeme nejhůř čtvrtí.“ Pepík se zaradoval a šlo se zpátky na internát na oběd. Po obědě jsme dnes měli v plánu jít po zelené turistické značce na hokej (je až na kraji Karlových Varů), je to asi 5 km, tak jsme se prošli. Pak jsme mrkli, jak se daří naším hokejistům, a i přesto, že jsme až po zápase zjistili, že se jim nedaří, tento zápas vyšel na výbornou a stejně jako my smetli Pardubice 5:1.

Další den se hrálo o finále. I když to chvíli vypadalo, že prohrajeme tak 3,5:0,5 nebo dokonce 4:0, zápas jsme zvládli a zvítězili nad Ústeckým krajem 2,5-1,5.

Vojta J. – Václavík V. – pozice po 31. tahu bílého:

Černý zajímavě obětoval kvalitu a jeho figurky nebezpečně pronikly do mého týla. 31…D3 Zde měl soupeř zahrát 31…h4 a nevím, nevím, zdali by můj král přežil. 32.Sc4 Dg5 33.Sd3 De3 33…h4!? 34.fxg6 Sf3 35.Sc4

Do finále jsme dostali Moravskoslezský kraj. Anička velmi rychle vyhrála a zápas chvíli vypadal na 4:0 pro nás, jenže bohužel Pepovi přetekly nervy a stres a ve velmi dynamické pozici to nezvládl a spadnul na čas. V tu dobu jsem stál špatně už i já (a Jáchym taky) a už jsem s tím nic nedokázal spáchat a prohrál jsem. Jáchym nakonec remizoval, a tak si Moravskoslezský kraj veze domů zlato. My stříbro a v boji o 3. místo porazil Zlín Ústecký kraj.  

Od 17:00 bylo slavnostní zakončení, kde jsme si přebrali od žokeje Josefa Váni pohár a medaili a ukázali se přede všemi kraji, že i šachy jsou sport.

Pro mládež je zimní olympiáda dětí a mládeže ohromným zážitkem. Jistě podněcuje u mládeže touhu se zúčastnit té velké. Jako každá olympiáda měla i svého maskota – veverku Čiperku. Středočeský kraj i díky přispění šachistů skončil celkově na 4. místě.

                                                                  Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena