Klub šachistů Říčany

1. 6. 2020

Šachy online

Sportovní fanoušci měli možnost sledovat v minulém období vlastně poslední dva aktivní sporty. Fotbal v Bělorusku a šachy. Jako poslední světová akce se odehrával v Rusku, turnaj mistrů, který měl určit hráče, který se utká o titul mistra světa s úřadujícím mistrem světa Magnusem Carlsenem z Norska. Turnaj dospěl jen do poloviny a byl nakonec přerušen.

 

Pandemie zasáhla všechny sporty. V klubu jsme nezaháleli a měli jsme tu možnost vyzkoušet šachy na dálku. Šéftrenér mládeže Stanislav Stárek zajistil tréninky již od března po internetu.

Poprvé jsme uspořádali přebor klubu v bleskové hře online. V pátek 10. 4. zasedlo za šachovnice nečekaných 56 hráčů. Historicky prvním vítězem se stal Tomáš Vavřinec před mezinárodním velmistrem Štěpánem Žilkou, který pomáhá v klubu s tréninky. Třetí skončil Stanislav Stárek.  Hrálo se 5 min. na partii a 13 kol. Byla vyhlášena také nejlepší partie, kterou odehrála Hanka Bartošová, když v partii využila skvěle pěšcovou hru.

Možnost aktivně hrát využilo i na prvním Mistrovství České republiky v bleskovém šachu 399 hráčů. Jistě řada z vás zaznamenala v TV informaci o Davidovi Navarovi, který skončil druhý i díky připojení online v prvních kolech. Do Mistrovství se zapojilo i šest našich členů. Nejlepším naším hráčem byl na 118. místě Jáchym Šmolík. Hrálo se na 13 kol a Jáchym zdolal např. 35 nasazeného Mistra FIDE Gregora.

Ve dnech 5. a 6. května se uskutečnil přátelský mládežnický zápas Česko – Izrael. I přesto, že se jednalo o první zápas svého druhu, vše po technické stránce proběhlo hladce. Hráči byli po celou dobu připojeni přes ZOOM, kde mohli sledovat nejen svého soupeře, ale i ostatní členy obou týmů, a celý zápas pak probíhal na internetové stránce lichess.org.

Celkový výsledek zápasu nakonec pro naše barvy nedopadl vůbec dobře. Celkově po čtyřech kolech 27:13 pro naše soupeře. Na první šachovnici za reprezentaci nastoupil náš Jáchym Němec. Kapitán reprezentace napsal: „Nejmladší chlapci uhráli o 1,5 bodu více než jejich starší kolegové. Stoprocentním ziskem se blýskl Jáchym Němec, který tak byl největším tahounem českého týmu napříč kategoriemi.“

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena