Klub šachistů Říčany

6. 7. 2020

EXTRALIGA a historický bronz

V dubnu měly být ukončeny soutěže mládeže družstev. Nepodařilo se, nicméně postupné uvolňování sportovních akcí pomohlo dohrát poslední čtyři kola v červnu.

Klub šachistů letos slaví 95 let od svého založení a mládež nám dala další velký dar. Poprvé v historii máme medaili z dlouhodobé soutěže mládeže.

V ČR tvoří mládežnické družstvo šest hráčů. V sestavě musí být jeden mladší žák (o tři roky mladší) a jedna dívka. Dívka může být zastoupena supermladším hráčem, který je o pět let mladší než určená věková hranice. Nejvyšší soutěží je EXTRALIGA mládeže. Hraje se o 16 družstvech, které se v základní skupině rozdělí na západ a východ. Systémem každý s každým se první polovina skupiny utká o titul mistra, druhá polovina hraje o udržení v soutěži. Věková hranice je 18 let.

Po EXTRALIZE následují čtyři skupiny 1. ligy. Každá skupina má 12 účastníků a hraje se každý s každým. Věková hranice je 17 let. Z krajských přeborů se postupuje do 1. ligy. I zde je pak snížena věková hranice na 16 let.

Finálové soustředění EXTRALIGY se konalo ve Světlé nad Sázavou. Naše A družstvo odjíždělo v kompletní sestavě J. Petr (host), M. Novotný, J. Vilímová, J. Němec, J. Šmolík, V. Bartoš s medailovými ambicemi. Beskydská šachová škola Frýdek-Místek nenechala nikoho na pochybách a suverénně zvítězila.  Pardubičtí 2222 Polabiny obsadili druhé místo a o bronzovou medaili byl velký boj. Podařilo se. 

Poslední čtyři kola 1. ligy naší skupiny se odehrávala také formou soustředění v jihočeském Štědroníně. Říčany mají v 1. lize dokonce dvě družstva. „B“ družstvo obsadilo celkové 3. místo, což je nejenom výborný výsledek, ale také příslib toho, že generační výměna v extralize nebude bolet. I výsledek družstva „C“ toto potvrzuje. Celkové 6. místo je nad očekáváním. V nižších (krajských) soutěžích jsme měli další čtyři družstva.

Poděkování patří trenérům, kteří děti připravovali. Stanislav Stárek, Marek Otruba a Tadeáš Baláček.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena