Klub šachistů Říčany

3. 10. 2020

Jáchym Němec mistrem ČR

Nejlepší čeští hráči v mládežnických kategoriích se o víkendu 5. 9. - 6. 9. sešli na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích na Mistrovství ČR v rapid šachu. Hrálo se tempem 2 x 20 minut + 5 vteřin na tah. Do finále M ČR bylo nutné se probojovat z krajských kol, včetně děvčat, která mají často svá mistrovství OPEN.

KŠ Říčany 1925 ovládli kategorii do 12 let. Mistrem ČR se stal Jáchym Němec a převahu našeho klubu potvrdil 4. místem Tobiás Pressler.  V kategorii do 14 let skončil na skvělém 6. místě Jáchym Šmolík.

V kategorii dívek jsme měli letos nejmenší zastoupení za poslední roky. I výsledek Sophie Day v kategorii do 10 let byl horší než loňské umístění v této kategorii. Letos prohra v posledním kole rozhodla až o 14. místě.

 

Zahraniční vítěz Poháru města Říčany

I přes nejasnosti okolo opatření COVID-19 se uskutečnil 18. ročník Poháru města Říčany za velmi solidní účasti. Turnaje ve dnech 22. 8. - 29. 8. se zúčastnilo 137 hráčů.

Poprvé v historii Poháru se stal vítězem zahraniční hráč, mezinárodní mistr Sebastian Plischki z Německa. Velkým překvapením bylo 2. místo odchovance z Týnce nad Sázavou, devatenáctiletého Davida Zvolenského. Na 3. místě skončil opět dvojnásobný vítěz, mistr FIDE, Tomáš Vojta z Vlašimi. Nejlepší ženou byla Anna Lhotská z Oáza Praha.

Nejlepším domácím hráčem se stal Zdeněk Voráček na celkovém 15. místě. 

V rámci Poháru města Říčany se hrají turnaje dva. Turnaj B ovládl Pavel Sedláček z Viktorie Žižkov. Nejlepším domácím hráčem byla v B turnaji Hanka Bartošová.

Turnaj se hrál také jako Krajský přebor. V kategorii mužů obsadil Zdeněk Voráček 5. místo. Marek Otruba byl v kategorii do 20 let třetí.  Lee Anh Dung se stal krajským přeborníkem do 18 let před Michaelem Strnadem. Krajskou přebornicí do 20 let se stala Hanka Bartošová a Monika Strnadová obhájila vítězství do 18 let.

Domácího prostředí využilo 34 hráčů. Musím opět poděkovat stabilnímu organizačnímu výboru, který tento dlouhý turnaj zvládá. Jmenovitě se jedná o Marii Jirouškovou, Zdeňka Hegera, Milana Němce. Rovněž tak pochopení vedení KC Labuť v rámci zajištění protiepidemických opatření v hracím sále.

Naše nejúspěšnější mladí hráči se zúčastnili ve stejném termínu otevřeného M ČR mužů. Jáchym Němec skončil na 43. místě (nasazen jako 54.), Martin Novotný skončil na 57. místě a Jáchym Šmolík na 63. místě.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena