Klub šachistů Říčany

4. 4. 2021

Říčany v Benátkách

Zatímco v Česku se v současnosti šachy kvůli koronaviru nehrají, v Itálii panuje jiná situace. Toho se rozhodla využít i čtyřčlenná výprava z Říčan. Do prosluněných Benátek vyrazila v sestavě složené z hrajícího trenéra mládeže Stanislava Stárka, třináctileté naděje Jáchyma Němce, účastníka „B“ turnaje Tomáše Mára a hostujícího Vojtěcha Ruta z pražského Vyšehradu. 

Právě posledně jmenovaný Rut dosáhl nejlepšího umístění ze všech - na turnaji hráčů s výkonností nad 1800 elo skončil na konci první desítky. Šachistu, který v minulých letech v Říčanech hostoval, stál lepší výsledek prohra v posledním kole proti italskému hráči (elo 2552), když neustál nezvyklou pozici se čtyřmi dámami.

Velmi dobře si vedl za šachovnicemi, které rozdělovalo bezpečnostní plexisklo, i vycházející hvězda oddílu Jáchym Němec, který nakonec získal stejný počet bodů. O lepší výsledek se připravil právě s Vojtěchem Rutem, na něhož narazil v úvodní fázi turnaje a prohrál.  I tak mu bodový zisk stačil na umístění v první polovině startovního pole. Nadpolovičního zisku dosáhl též Stanislav Stárek, který kromě trénování stihl bodovat ve třech ze čtyř partií.

Posledním účastníkem expedice byl Tomáš Már, hrající turnaj hráčů do elo 1900, a ani on se rozhodně neztratil. Po překvapivé prohře v prvním kole se sebral a čtyři zbývající vyhrál, což mu v součtu stačilo na páté místo, přičemž ztratil pouhý půl bod na vítěze a o medaili ho připravilo horší pomocné hodnocení.

Třídenní maraton se odehrál za přísných opatření. Kromě namontovaných plexiskel si hráči ani nepodávali ruce, všude byla k dispozici dezinfekce, po celou dobu měli hráči nasazené respirátory a i na složení startovní listiny bylo vidět, že nejde o běžný turnaj. Tomu napovídalo, že se klání zúčastnilo jen velmi málo starších šachistů. Do Benátek zavítala necelá stovka hráčů nejenom z Itálie. „B“ turnaj vyhrál například hráč ze Srí Lanky.

 

Open A over 1800 – 1° Mestre Hotel Sheraton Festival Weekend

10. Vojtěch Rut 3 body

16. Jáchym Němec 3 body

19. Stanislav Stárek 2,5 bodu (odehrál o partii méně)

Open B under 1900 – 1° Mestre Hotel Sheraton Festival Weekend

5. Tomáš Már 4 body

Tomáš Már

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena