Klub šachistů Říčany

30. 5. 2021

Jáchym v nominaci mládeže ČR

Národní týmy v přípravě

Pro zápas Dámy vs. Střelci. Tak byl nazván on-line zápas, který uspořádal Český šachový svaz pro representanty. Byla to odveta z Pardubic 2020, kde Dámy (ženská reprezentace) těsně zvítězili nad Střelci (výběr juniorské reprezentace). Tentokrát byl do nominace juniorů zařazen říčanský Jáchym Němec, protože již prokázal úspěchy v juniorské reprezentaci, ačkoliv mu je teprve 13 let. Turnaj se uskutečnil na platformě lichess a to bez jakýchkoliv technických problémů. Hrálo se tempo 12 minut + 5 vteřin za provedený tah. Turnaj dohromady trval cca 4hodiny a hráči museli mít zapnutou webkameru a sdílení obrazovky jako anticheatingové opatření. Celý turnaj pak komentoval předseda šachového svazu ČR GM Martin Petr a je zhlednutí na youtube.

Jáchym o akci říká: „Turnaj probíhal pro náš tým velice dobře. Každé kolo jsme vyhráli až na poslední, kdy jsme remizovali 3:3. V juniorském týmu dominoval Richard Stalmach s 5 body, v ženském týmu mnohanásobná mistrně ČR, Olga Sikorová s 3 body.

Já jsem zpočátku hrál výborně a udělal jsem 3 body z tří partií. Říkal jsem si, že začátek je super a že hlavně nesmím polevit. Bohužel jsem v následujících třech partiích udělal jen 0,5 bodu.

Právě půl bodu jsem udělal v partii s WGM Karolínou Olšarovou, která byla hrozně zamotaná. Nejprve jsem byl prohraný, posléze jsem měl remízovou koncovku, kterou jsem s neuvěřitelným štěstím otočil partii v můj prospěch a stál jsem lépe, ale pozice byla zase teoreticky remízová. Partie nakonec skončila remízou.

V následující 5. partii s WGM Olgou Sikorovou jsem přehlédl jednoduchý motiv a prohrál jsem. Zde můžu zahrát 1...exf3 s rovnou hrou, ale já jsem zahrál 1...Se6?? a přišlo 2.h6! s chycením figury

A nakonec v 6. partii jsem hrál s naší českou dvojkou s WGM Kristýnou Petrovou.  V partii jsem stál dobře a místo přirozeného útoku jsem začal hrát opatrně a pasivně. Kristýna toho skvěle využila a poté mě přehrála v koncovce. Střelci nakonec porazili Dámy 25:11. Jsem moc rád, že jsem se mohl zúčastnit turnaje.“

Jaroslav Říha

M ČR v bleskovém šachu

Protože současná situace neumožňuje vyznavačům královské hry zúčastňovat se akcí, kde dochází k přímému kontaktu se soupeři, odehrálo se letošní M ČR v bleskovém šachu dne 17. dubna on-line na herně chess.com. Hrálo se na 13 kol tempem 3 minuty + 1 sekunda za každý provedený tah. Celkem se turnaje zúčastnilo 394 hráčů. Každý hráč měl na serveru chess.com vlastní profil, se kterým se přihlásil do turnaje. Protože se turnaj hrál přes internet, mohlo to různé hráče svádět k podvádění, což se bohužel v jednom případě potvrdilo.

 

Z říčanských šachistů zaznamenal výborný výsledek a byl nejlepší Stanislav Stárek (37. místo). Z mládeže Jáchym Němec (98. místo a celkově druhý nejlepší žák). Dále hráli Jáchym Šmolík, Tobias Pressler a Hana Bartošová. Mistrem ČR se stal David Navara.

Přes některé výtky, můžeme být rádi, že se takováto akce uskutečnila alespoň tímto způsobem, a tak jsme se mohli oddávat naší milované hře. Pevně věřím, že letošní sezona už se nebude opakovat a vše se vrátí do původních kolejí.

Hana Bartošová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena