Klub šachistů Říčany

5. 7. 2021

EXTRALIGA a postup do finále

Národní týmy v přípravě

V dubnu měly být ukončeny soutěže mládeže družstev. Nepodařilo se, nicméně postupné uvolňování sportovních akcí pomohlo dohrát v červnu alespoň základní skupiny nejvyšší soutěže, Extraligy mládeže.

Ve skupině západ naše družstvo zahrálo skvěle a probojovalo se do zářijového finále. Vzájemné zápasy se započítávají, a tak po 3. kole osmičlenného finále jdeme finále se sedmi body z druhého místa. Čeká nás vedoucí tým BŠŠ Frýdek Místek, ŠK Staré Město, Spartak Vlašim a Lipka Hradec Králové.

 

M ČR družstev do 12 let

MČR mladších žáků proběhlo 11. 6. - 13. 6. v hotelu Don Giovani v Praze. Krásné prostředí, skvělá organizace a živé šachy, tohle všechno zdobilo celou akci.

Celkově jsme skončili na 13. místě, což je důležité pro další rok a získaný postup pro rok 2022.  Naše očekávání bylo ovšem větší, vždyť jsme nastupovali jako šestí nasazení. První polovina turnaje byla velice dobrá a slušná, ovšem druhá část, snad jako by nám došel dech? Po dlouhé pauze bylo těžké udržet koncentraci. Složitý trénink i nedostatek zkušeností se podepsaly pod výsledek týmu.

V každém případě stále patříme do špičky ČR a v této soutěži pro nejlepších 24 týmů ČR nechybíme již několik desítek let. V  šestičlenném týmu nastoupili: Síleš, Langmaier, Sehnoutka Vojtěch, Procházka, Němec Mikuláš, Sophie Day, Sehnoutka Vít a Zíta. Nejlepší výkon podala Sophie s 6,5 body (9 partií).

 

Šachy pod širým nebem

Takto jsme avizovali říčanské veřejnosti možnost si přijít zahrát šachy defacto hned, jak to situace umožnila. Uspořádali jsme dva turnaje na koupališti Marvánek a tak trochu jsme překvapili návštěvníky či projíždějící cyklisty. Volba tohoto místa se nakonec ukázala jako velmi důležitá a dobrá. A to především díky sobotnímu dešti a nedělní zimě. Respektive díky ochotě provozovatele a příjemné obsluze.

V sobotu 29. 5. se uskutečnil turnaj mládeže Říčanská mládežnická liga

Turnaje se zúčastnilo 38 hráčů. Z toho 25 z klubu Říčany 1925. Vynikající bylo, že se turnaje zúčastnilo poprvé pět nových dět

 

V neděli 30. 5. se odehrál Memoriál Fr. Říhy

Turnaje se zúčastnilo 52 hráčů, z toho 46 z KŠ Říčany 1925. Bylo potěšující, že po ¾ roce jsme se mohli opět setkat. Velkým handicapem bylo velmi chladné počasí. I z tohoto důvodu se veřejnost ve značné míře začala objevovat v době, kdy jsme vlastně turnaj ukončovali. Pro naše členy byla milým překvapením návštěva velmistra Vojty Pláta, kterému jsme mohli zatleskat k postupu na Světový pohár, když úspěšně dokončil kvalifikaci v předvečer turnaje.

                                                                   Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena