Klub šachistů Říčany

29. 5. 2022

Zálohy máme stále nejlepší v kraji

Po dvou covidových letech se mohl uskutečnit 30. 4. krajský přebor družstev do 12 let. Pořadatelem byl náš klub, který dokázal postavit tři družstva. U ostatních klubů jsme zaznamenali velký úbytek způsobený zásadním ztížením tréninků. Složení družstva bylo tradiční: pět hráčů do 12 let s tím, že musí být mezi nimi povinně jedna dívka. Družstvo doplňuje povinný mladší žák do 9 let.

Naše A družstvo zvítězilo před družstvy Čelákovice a Lysá n/L. a postoupilo na červnové Mistrovství ČR, které se bude hrát v Jihlavě. B družstvo mělo velmi blízko k postupu, když skončilo na 4. místě.

Úspěšná sestava našeho áčka od první šachovnice: Slívová 5 b., Němec 4,5 b., Kolář 5 b., Pešek 5,5 b., Sehnoutka 6,5 b., Randák 5 b.

B družstvo hrálo v sestavě: Artamanov 5,5 b., Zelenka 1 b., Gernert 4,5 b., Janšta 5,5 b., Hroník 1,5 b., Pešková 5 b.

Turnaj byl podpořen grantem Města Říčany.  

 

KP mládeže v Rapid šachu uspořádal 7. 5. ŠK Lysá nad Labem. Rozdávalo se 18 medailí ve třech kategoriích chlapců a dívek. Bojovalo se i o postupy na M ČR. Které se bude hrát v září v Harrachově. Nejvíce medailí (pět) odvezl náš klub, stejně jako domácí Lysá. Celkem hrálo 113 dětí.

V kategorii H14 zvítězil T. Pressler před J. Sílešem. Na M ČR postupuje i třetí v D 14 A. Zelenková.

V kategorii D 12 získala stříbro 2. L. Kopecká. V H12 byl nejlepší M. Němec na 8. místě a bez postupu na M ČR.

V kategorii H 10 obsadil T. Gernert 2. místo. Šestý Vít Sehnoutka na M ČR již nepostupuje.

 

KP v Rapid mužů se konal 8. 5. v Říčanech. Turnaj se hrál jako Memoriál F. Říhy za účasti 83 hráčů všech věkových kategorií a šachových úrovní.

Vítězem se stal říčanský Mistr FIDE Jáchym Němec před dalšími mladými FM z Vlašimi. Jáchym se tak stal i krajským přeborníkem mužů i juniorů. Velkým a milým překvapením bylo celkově 6. místo našeho 16letého D. Hampla. Nejlepší juniorkou byla naše M. Strnadová. Nejlepší ženou WCM Turková ze Slovenska. Nejlepším seniorem J. Feirfeil z Jawa Brodce.

Turnaj byl podpořen grantem Města Říčany. 

 

Mezinárodní úspěch

v dubnu vyrazila z Říčan výprava 21 dětí v doprovodu čtyř trenérů na 41. ročník mezinárodní turnaj šachových nadějí do Frýdku Místku. Turnaje se zúčastnili po tříleté odmlce zástupci pěti zemí a náš klub byl vidět. V kategorii do 15 let získal bronzovou medaili T. Pressler a v kategorii do 9 let získal stříbrnou medaili  Gernert O.

Zajímavostí turnaje je i vyhodnocení soutěže pětičlenných družstev, kterou vyhrál BŠŠ Frýdek-Místek před KŠ Říčany 1925 a výběrem jihomoravského kraje.

Jaroslav Říha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena