Koloběh Říčany

6. 7. 2020

Opět v plném (Kolo)běhu

Prakticky doslova: regály v dobročinném obchůdku jsou skutečně plné a prohýbají se pod náporem darovaného zboží (příjem kojeneckého a dětského oblečení jsme dokonce museli dočasně pozastavit), dobrovolníků postupně přibývá, nakupujících je naštěstí stále dostatek. Můžeme tedy opět vydatně pomáhat, protože se znovu rozbíhá spolupráce s našimi garanty, přerušená koronavirem na několik měsíců. Ostatně i samotný počet garantů (tj. konkrétních lidí z říčanských organizací, institucí či uskupení, zabývajících se sociální problematikou, kteří garantují, že jimi vytipovaní potřební jsou skutečně potřebnými) jsme navýšili: vedle OSVZ Říčany a Komunitního centra Říčany nově spolupracujeme také např. s Cestou integrace, MAS Říčansko a s řediteli místních základních škol, s nimiž jsme řešili primárně materiální pomoc s distanční výukou v době vrcholu pandemie Covid-19. Co dále? Několika dětem jsme zaplatili příměstské tábory, několika samoživitelkám či neúplným rodinám v tíživé finanční situaci opatřili pračky a další vybavení domácnosti, nemocnému seniorovi s dýchacími problémy oxygenerátor, postižené holčičce hiporehabilitační pobyt, jiným dětem jsme uhradili poplatky za zájmové činnosti sportovní i kulturní, protože jejich rodiče by si je nemohli dovolit atp. Právě v těchto dnech překročila celková pomoc KOLOBĚHu potřebným hodnotu 200 000 Kč (!). Opět je tedy komu a zač děkovat: dobrovolníkům za vydatnou pomoc s realizací této bohulibé činnosti, dárcům za cokoli, co přinesou a darují (třeba i tak, že to vyfotí pro online prodej), každému, kdo u nás cokoli zakoupí.

Sdílené aktivity jsou zatím ještě pozastaveny, ale leccos přibylo: třeba Semínkovna, v níž stále ještě zbývá pár semínek, která by mohla stihnout letošní zahradnickou sezónu, můžete si k nám s vlastní nádobkou dojít pro kvásek na voňavý chléb, POSEZ (POmoc SEniorům a Zdravotně postiženým) opět nabízí základní poradenství a internetové připojení zdarma a na konci července se u nás uskuteční druhý koncert šansoniérky Leticie Outierové. Ten první byl velmi úspěšný, Leticie si tentokrát jako hudební partnerku přizve Elišku Pohnerovou a opět bude dominovat francouzský jazyk. Zveme vás na podmanivý podvečer ve čtvrtek 30. července od 18:30 a doporučujeme včasnou rezervaci.

Zveme vás k nám ale prakticky kdykoli, jen je třeba sledovat otevírací dobu na webu, na facebooku, na dveřích dobročinného obchůdku - vzhledem k dovoleným se může měnit (hned z kraje července máme zavřeno!). Dokonce i když nepřekročíte náš práh, můžeme vám udělat radost: na parapetu KOLOBĚHu se občas objeví různé drobnosti - hrnečky, časopisy, knížky, drobné dekorace apod., které jsou zdarma (resp. za dobrovolný příspěvek). Víme, že v obchůdku (by) se neprodaly, ale vyhazovat nechceme nic. A tak máme radost, že si i takto najdou nové spokojené majitele. Právě ona radost je totiž pro nás velikou odměnou i posilou. Radostné dny vám všem a na shledanou v KOLOBĚHu Říčany.

 

Eva Hazdrová Kopecká, ředitelka

www.kolobeh/ricanz.cz, info@kolobeh-ricany.cz,

facebook.com/kolobehricany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena