Koloběh Říčany

1. 11. 2020

ROČNÍ OHLÉDNUTÍ ZA PŮSOBENÍM KOLOBĚHU

Dne 4. listopadu uplyne rok od otevření dobročinného obchůdku Koloběh. Při podávání projektu v 2. ročníku „Překvapte Říčany“ jsem měla tři cíle. Využít věci, které někdo už nepotřebuje, dát jim druhou šanci, dostat je opět do koloběhu a tím šetřit životní prostředí. Prodejem získat finanční prostředky na charitu. Vytvořit dobrovolnické centrum. Pojďme se poohlédnout po roce působení Koloběhu a zhodnotit plnění výše uvedených cílů.

Musím začít poděkováním městu Říčany, že nám poskytlo úžasné prostory přímo na náměstí. Za peníze, které vítězný projekt získal, opravilo město fasádu domu a část vnitřních prostor.

První cíl projektu byl určitě splněn. Lidé nám nosí neuvěřitelné množství věcí, které třídíme, oceňujeme a prodáváme. Věci se dostávají do koloběhu. Důležité je, že lidé také rádi nakupují. Mnozí se k nám často vracejí a hledají v obchůdku neobvyklé zboží, zajímavé kousky originálního oblečení či kuriózní dárek. Myslím si, že Říčany získaly možnost alespoň částečně zmírnit zbytečné plýtvání typické pro dnešní dobu. Dovolte mi krátký úryvek z časopisu Respekt: „Módní průmysl podle odhadů každý rok vyrobí přes 100 miliard kusů oblečení, nehledí na životní prostředí ani své pracovníky, pouze chrlí ve stále vyšším tempu novinky. (…) Naše oblečení je odpovědné za desetinu skleníkových plynů na planetě.“ Respekt č. 31/2020.

Díky všem, kteří nám do Koloběhu něco přinesli, i těm, kteří si něco z Koloběhu odnesli, se můžeme pochlubit úžasným výsledkem. Za deset měsíců (dva měsíce bylo v době karantény zavřeno) jsme získali finanční částku blížící se 1 500 000 Kč. Část prostředků jde na provoz prodejny, zbytek je určen na pomoc občanům Říčan a okolí v obtížné životní situaci. Peníze jsou rozdělovány na základě doporučení Odboru sociálních věcí, Komunitního centra, Cesty integrace a nyní i škol. Rádi bychom pomáhali i hendikepovaným občanům, seniorům či rodinám, které se kvůli současné složité době dostanou do problémů. Ale mnohdy ostych, hrdost či nejistota brání lidem o pomoc požádat. A to je škoda, Koloběh tu je proto, aby pomáhal.

Výše uvedený finanční výsledek ukazuje, že dobrovolníci fungují úžasně. Pro zajímavost několik čísel: do práce Koloběhu se zapojilo celkem 30 dobrovolníků, kteří odpracovali 3016 hodin. Je to neuvěřitelné číslo, všem těmto dobrovolníkům patří velký dík, myslím že mohou být hrdi na obrovský kus práce, protože bez nich by Koloběh nebyl.       

V současné těžké době koronaviru někteří dobrovolníci (většinou jsme senioři) museli práci v obchodě přerušit. Společenské akce, naplánované v Koloběhu, byly odloženy. Věříme, že se přes současné problémy Koloběh nezastaví. Koloběh je a vždy bude otevřen pro další dobrovolníky, možná nastává doba, kdy by pomohlo zapojení studentů. Přijďte si k nám zaprodávat třeba pár hodin v sobotu.

Celý projekt je pro nás nový a stále se vyvíjející.  Jeho součástí můžete být i vy.

Dovolte mi, abych Koloběhu popřála všechno nejlepší k 1. narozeninám. Ať ve zdraví roste a dělá nám všem jen radost!

                   Ivana Drbohlavová, dobrovolnice a autorka

projektu dobročinného obchůdku KOLOBĚH

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena