Koloběh Říčany

1. 1. 2021

Milí dárci, zákazníci a příznivci Koloběhu,

když jsme před rokem otevírali dobročinný obchůdek přímo v srdci Říčan, v jednom z našich prvních článků jsme se zajímali o to, co naše nové kolegy – seniory přivedlo k dobrovolnické práci, s jakými očekáváními do Koloběhu přicházejí. Připomeňme si jejich tehdejší odpovědi: „Já bych jinak zrezivěl.“ „Těší mě pocit, že pomáhám.“ „Já bych doma se sebou nevydržela.“ „Strašně mě to tady baví!“  U všech se opakovala potřeba být i po ukončení profesní kariéry stále užitečný. K tomu se často přidávala chuť seznámit se blíže s vlastním městem, získat nové zážitky i přátele.

 Nyní Koloběh oslavil první výročí svého fungování, a to je vždy dobrá příležitost k malému bilancování. Zeptali jsme se tedy našich dobrovolníků - Koloběžníků, zda ten rok splnil jejich očekávání a jak se dnes v Koloběhu cítí. Co nám řekla samotná autorka celé myšlenky dobročinného obchůdku? „Jsem nadšena! Daří se tu naplňovat vize, se kterými jsem do projektu šla.“ I další Koloběžníci se vyznali ze svých pocitů: „Je mi tu dobře a cítím se užitečná“. „Koloběh vlastně pomáhá všem: dárcům, obdarovaným i mně coby dobrovolníkovi“. „Koloběh mi přinesl pocit sounáležitosti s říčanskými sousedy a nová přátelství při práci na společném projektu. Cítím se tu jako doma.“ „Skvělý pocit, že jsem užitečnou součástí týmu, který pomáhá.“

Dnes je nám už docela zatěžko nazývat naše Koloběžníky seniory. Seniorem se člověk stane pouhým škrtem administrativního pera. Jednou se ráno probudí, má narozeniny, a od toho dne je oficiálně seniorem. Přestane snad najednou být sám sebou? Ztratí své schopnosti? U nás v obchůdku se může každý snadno přesvědčit, že věk je jen číslo. Koloběžníci u nás stále využijí své síly, životní zkušenosti i  dovednosti. Přebírají zboží, třídí jej, oblečení žehlí, opravují, je-li to nutné, a vůbec připravují na další cestu vše, co u nás může dostat druhou šanci. Starají se také o chod obchodu, aranžování zboží, obsluhu kasy, a hlavně o vás, naše zákazníky.  Neocenitelná je pro nás znalost zboží a schopnost rozpoznat a ohodnotit  kvalitní a krásný kousek. Odměnou je Koloběžníkům nejen dobrý pocit ze smysluplné práce, ale i kontakt s milými lidmi, kteří k nám chodí nakupovat a často s námi rádi prohodí pár slov, i všechny ty malé příběhy spojené s prodávanými věcmi, které se u nás odehrávají téměř denně. Prošly nám rukama již tisíce kousků, ale řadu z nich si díky těmto příběhům stále pamatujeme, včetně jejich kupců  – kubistickou kávovou soupravu, letecké hodinky, plastový kaktus, půvabnou babičkovskou terinu… Mezi našimi Koloběžníky je i jeden mladý muž, který se tu cítí velmi dobře a vždy rád přijde připravovat kávu pro naše zákazníky i pro své kolegy.

Koloběh je stále otevřen dalším zájemcům o dobrovolnickou práci, která u nás dosud není příliš rozšířena. Pokud hledáte nové přátele, uplatnění svých schopností, či chcete věnovat čas nějaké prospěšné činnosti, zastavte se u nás! Můžete se dát do řeči s kýmkoli za pultem a získat reference přímo od pramene. A nemusíte být právě staršího věku: práce u nás by určitě potěšila a naplnila i mnoho středoškoláků, maminek v domácnosti, kohokoli, kdo si chce či potřebuje „pročistit hlavu“, ale hlavně cítí, že chce v této nelehké době pomáhat. Třeba jen pár hodin týdně. Pomůže každá hodina a každá podaná ruka. Děkujeme!

Šťastné vykročení do roku 2021 vám přejí vaši Koloběžníci, a také

Eva Hazdrová Kopecká - ředitelka

a Martina Vavřincová – zástupkyně a autorka článku

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena