Koloběh Říčany

31. 1. 2021

Pandemii navzdory KOLOBĚH pomáhá dál

Dveře dobročinného obchůdku byly vloni (a i v těchto dnech stále ještě jsou) více zavřené než otevřené, kvůli epidemické situaci nám výrazně ubylo dobrovolníků, ale bilance naší pomoci potřebným lidem je navzdory všem protivenstvím ohromující:

V roce 2020 naše materiální pomoc činila 626 934 Kč, s prosincem roku 2019 tedy celkem již 702 950 Kč. Nadále platí pravidlo, že Koloběh neposkytuje přímé peníze. Na doporučení garantů opatřuje to, co jejich „klienti“ nutně potřebují a co by si sami nemohli dovolit. Nejvíce pomoci v roce 2020 proudilo přes OSZV Říčany (garantuje paní Blanka Spolková) a přes Komunitní centrum Říčany (garantuje paní Iva Semíková). Dále pomáháme např.  prostřednictvím Cesty integrace Říčany, MAS Říčansko (Sociální práce na obcích), letos pak – vzhledem k důsledkům pandemické situace – jsme se propojili s řediteli ZŠ v Říčanech a do několika škol jsme pořídili notebooky pro distanční výuku sociálně slabých žáků. Garanti znají všechny případy do detailu a ručí nám za to, že pomoc jde do skutečně potřebných rukou.

Pomohli jsme 70 neúplným rodinám (nejvíce matkám samoživitelkám) resp. jednotlivcům (nejvíce dětem a seniorům). Pro zajímavost: v roce 2020 jsme nakoupili a rozdělili 24 notebooků, 5 praček, 2 sporáky, 2 lednice, 4 modemy pro internetové připojení, různé druhy nábytku do řady bytů, 10 dětem jsme zaplatili kroužky či příměstské tábory v létě, 2 dětem obědy ve školní jídelně, 5 rozpadlým rodinám zajistili odbornou terapii u specialisty, 9 rodinám či seniorům v tíživé finanční situaci poukázky na odběr potravin (různé hodnoty), koupili jsme dřevo na topení za 20 tis. korun, zaplatili desinfekci bytu (proti štěnicím), čističku vzduchu, oxygenerátor pro těžkého astmatika, hipoterapii pro postiženou holčičku, přispěli jsme na stavební materiál pro skautskou organizaci v Říčanech, zajistili jsme pobyt ve stacionáři pro bezprizorního seniora, pro děti z Dětského domova předplatné do Národního divadla…

Další finance jsou připraveny k pomoci i v roce 2021, ať už bude otevřeno nebo zavřeno. Do výdejního okénka nám dárci přinášejí dary, i přes internet se nám občas podaří prodat nějaké to zboží. Největší přebytek máme v oblečení pro děti i dospělé, věříme, že se nám po otevření přeci jen větší část podaří rozprodat (pokud ne, ty nejlepší kousky uskladníme na příští sezónu, horší pošleme dále do charity), máme stovky a stovky knih a desítky a desítky párů bot, ovšem nejvíce se „točí“ různé předměty do domácnosti (sklenky, hrnky, servisy atp.), ty přijímáme moc rádi. Za dary i za nákupy u nás děkujeme srdečně!

Těšíme se každého, kdo by chtěl v Koloběhu přiložit ruku k dílu, nejvíce se ale těšíme na to, až se vrátí možnost přímého setkávání s vámi, našimi dárci a zákazníky.

                                                  Eva Hazdrová Kopecká,

                                   ředitelka KOLOBĚH Říčany, p. o.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena