Koloběh Říčany

4. 4. 2021

Milí dárci, zákazníci a příznivci Koloběhu,

vedle charitativního poslání je neméně důležitou součástí našeho snažení také znovuvyužívání věcí, omezení odpadu, zacházení s věcmi tak, aby vydržely v oběhu co nejdéle. Moderně se tomu říká cirkulární ekonomika, ta však v zásadě pouze oprašuje moudrost našich babiček, které dovedly využít vše bezezbytku.

  Známe to asi všichni - stěhujeme se do menšího, šaty se nám přes zimu ve skříni nečekaně srazí, či prostě na chvíli podlehneme přirozené lidské potřebě udělat si radost a zkrášlit domácnost něčím novým. A rázem vyvstane ona okřídlená otázka: Kam s ním? Co s věcmi, které je škoda vyhodit, ale nějak nás už nebaví? Pražané v Nerudově povídce řešili tento delikátní problém partyzánsky - na ulicích se přes noc záhadně objevovaly staré pekáče, hrnce či bandasky, a metař musel ráno vše pěkně uklidit. K tomu se dnes už naštěstí uchylovat nemusíme. Vedle nepřeberné nabídky třídicích kontejnerů je tu hlavně váš Koloběh - místo, kde z použitých věcí můžete mít radost ještě několikrát. Hezký pocit ze smysluplného daru, příjemně prožité chvilky v obchůdku při výběru jedinečných předmětů s duší, uspokojení z peněz, které ušetříte nákupem stále pěkného oblečení či funkčního vybavení domácnosti. A samozřejmě radost z toho, že utržené peníze pomohou někomu v nouzi. 

  Kolikrát jsme již zažili podobnou konverzaci: „ Koupil jsem klukům nové lopaty na sníh.“ „ Proč ses nezeptal, máme u nás dvě!“ „Hodil by se mi stylový lustr do kuchyně.“ „ Zastav se, něco najdeme.“ A proto si dovolíme apelovat na vážené říčanské sousedy - než se pro cokoli ponoříte do hlubin e-shopů a online prodejen, zkuste to nejdříve u nás. Nezaručujeme, že vždy uspějete, ale o to bude radost větší, když ulovíte perlu.

Velmi se na vás těší celá posádka Koloběhu.

Za Koloběh vás zdraví

Martina Vavřincová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena