Koloběh Říčany

2. 5. 2021

Říčanšsi pomáhají

Koloběh se sice stále točí jen „napůl“ (s poloviční otevírací dobou), protože dle vládních nařízení ještě nemůžeme prodávat veškerý náš sortiment (údaj platný k datu uzávěrky Kurýru), ale nezahálíme: z podnětu říčanské Farní charity ve spolupráci s Koloběhem byla 8. dubna uspořádána potravinová sbírka. V dnešní době se do situace, kdy je rodinný rozpočet mimořádně napjatý a stěží pokryje základní potraviny, může dostat mnoho rodin i jedinců. Nápad pomoci jim vsadil na myšlenku solidarity těch, kteří na tom jsou dobře, s těmi, kteří potřebují pomoc. A sázka vyšla: během několika hodin se u kostela nashromáždilo takové množství olejů, mouky, těstovin, konzerv, rýže, cereálií, kečupů a dalších trvanlivých potravin, že je do Koloběhu museli silní pánové (včetně otce Konstantina) navozit na několikrát (plných bylo pět aut!). Štědrost desítek dárců nám potvrdila to, co denně vnímáme v dobročinném obchůdku: dokud si lidé vzájemně pomáhají, ještě není tak zle. Potraviny byly uskladněny v Koloběhu a čekají na své budoucí majitele. Tímto se obracíme na vás všechny, kdo jste se ocitli v materiální nouzi: neváhejte si k nám přijít a požádat o výdej pomoci. Nejen vlivem pandemické situace se s finančními potížemi potýká mnoho našich bližních, řada z nich vůbec poprvé v životě. Víte-li o někom takovém ve svém okolí, prosíme, nasměrujte ho do Koloběhu. Věříme, že výsledek dobré vůle jedněch lidí nebudou zneužívat jiní, a s důvěrou pomůžeme všem, kdo o pomoc požádají. Několik beden už prostřednictvím sociálních pracovnic MAS Říčansko doputovalo do potřebných rukou, do poloviny května je výdej v otevíracích hodinách Koloběhu, poté předáme zbylé potraviny Potravinové bance v Modleticích. Doufáme, že alespoň trochu ulehčíme komukoli, kdo se dostal do nepříznivé životní situace. Zároveň na tomto místě za Farní charitu Říčany i za Koloběh z celého srdce děkujeme všem, kdo přispěli! 

Do obchůdku jste zváni kdykoli, prodáváme veškeré zboží do domácnosti a dětské oblečení a boty, dary přijímáme stále a s farmářskými trhy otevíráme i v sobotu dopoledne.

A také si k nám přijďte pro semínka. Projekt Semínkovna stačil už vloni potěšit mnoho pěstitelů a zahrádkářů, krabička, připravená Markétou Strouhalovou ve spolupráci se školní farmou Magic Hill, je naplněna semínky, která si od nás zdarma můžete odnést. Samozřejmě naopak rádi vložíme ta vaše, jimiž byste chtěli potěšit někoho dalšího. Jaro je přece v plném proudu! S novými květy přejeme i novou naději nám všem.

Eva Hazdrová Kopecká, KOLOBĚH Říčany

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena