Koloběh Říčany

5. 7. 2021

Koloběhu se daří

A proto může pomáhat třeba i s aktivitami souvisejícími s nadcházejícím obdobím a s dětmi: platíme např. příměstské či klasické letní tábory, potřebným maminkám jsme zajistili hlídání nebo školky, uhradili jsme obědy ve školní jídelně. Velkou pomocí se ukázaly být poukázky do supermarketů, které naši garanti mohou rozdávat těm, kdo jsou v materiální nouzi.  Pomoc, jak jistě víte, plyne z prodeje darovaných věcí, chcete-li tedy pomoci, přijďte si (nebo svým blízkým) zároveň udělat radost nákupem letních šatů (90,-) a bot (90,-), triček (40,-) a kalhot (30,-), knih (30,-), potřeb do domácnosti, dětského oblečení (30,-), kojeneckého oblečení (10,-) a mnoha druhů dalšího zboží, které se nám už téměř nevejde ani do skladu. Tak štědří jsou říčanští! (Ostatně nejen říčanští: nedávno se u nás s několika taškami darů objevil např. pan Jiří Dienstbier, který byl myšlenkou dobročinného obchůdku nadšen a souhlasil s tím, že si jeho návštěvu můžeme zdokumentovat).

Nově v Koloběhu ve spolupráci s OSVZ Říčany distribuujeme seniorům kartičky I.C.E. Tato anglická zkratka znamená „in case of emergency“ (v případě ohrožení) a jde v podstatě o stejný princip jako tzv. seniorská obálka na ledničku. Lidé si do vytištěného dokumentu v kapesním a snadno přenosném formátu vypíší zásadní informace o svém zdravotním stavu, jaké mají nemoci a alergie, jaké berou léky, uvedou kontakty na své lékaře, příbuzné atp., a kdyby se (nedej Bože) držiteli kartičky přihodilo něco, co by vyžadovalo přítomnost záchranné služby, najdou zdravotníci veškeré potřebné informace na jednom místě. Může to ušetřit hodně drahocenného času a urychlit volbu lékařského přístupu a péče. V nejhorším případě může kartička pomoci zachránit život. Přijďte si pro I.C.E. kartu do Koloběhu kdykoli v otevíracích hodinách.

Po roční odmlce se u nás v Koloběhu opět začaly konat oblíbené přednášky našeho předního mykologa, pana Petra Součka. První z nich pod názvem „Košíky nasbíraných jedlých hub z přelomu května a června. Nesplnitelné přání nebo každoroční realita?” proběhla 2. 6., další přednáška, tentokrát na téma „Poznáváme hřibovité houby (hřiby, klouzky, křemenáče aj.)“, se bude konat 30. 6. v 18.30 hodin. Příští přednášky budou následovat po prázdninách. Všechny zájemce o houbaření srdečně zveme.

Dobročinný obchůdek Koloběh měl možnost zúčastnit se druhého ročníku konference o tzv. re-use centrech, kterou v Městské knihovně Praha uspořádal spolek Praha cirkulární. V sekci Charitativní obchody jsme se představili společně s pražským obchůdkem Přestupní stanice a brněnskou organizací Nadace Veronica. Tento výběr byl inspirativní ukázkou toho, jak rozličné může být využití prostředků získaných vracením nepotřebných věcí do oběhu. Protože jde o téma velmi zajímavé, budeme se mu ještě věnovat v samostatném článku.

A na závěr: Koloběh stále hledá nové dobrovolníky. Máte-li chuť zapojit se do smysluplné činnosti a vstoupit do přívětivého prostředí, které vytvářejí úžasní dobrovolníci i milí zákazníci, budete srdečně vítáni!

                                                  Eva Hazdrová Kopecká,

ředitelka KOLOBĚH Říčany, p. o.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena