KOLOBĚH Říčany

31. 5. 2023

Vážení přátelé Koloběhu a milovníci výletů,

léto je už za dveřmi a Vy jej můžete opět trávit na cestách s Koloběhem. Ve středu 28. června navštívíme Opočno, renesanční trojkřídlý zámek s krásným arkádovým nádvořím v podhůří Orlických hor. Prohlédneme si komnaty s dobovým zařízením – reprezentační salón, jídelnu, ložnici a pracovnu knížete, snídaňový pokoj, malou a velkou obrazárnu, bohaté sbírky obrazů, skla a porcelánu, knihovnu s 12 000 svazky, africkou síň se sbírkami z cest knížete Josefa II. Colloredo-Mansfelda a jeho soukromé i reprezentační pokoje. Unikátem zámku je rozsáhlá sbírka zbraní, která patří k nejvýznamnějším sbírkám tohoto typu u nás. Podíváme se i do nádherného přírodně krajinářského parku v údolí Zlatého potoka, který k zámku přiléhá. V parku jsou k vidění drobné krajinářské stavby – letohrádek, míčovna, empírový palmový skleník, čínský pavilon i několik vyhlídek na zámek, Krkonoše i Orlické hory. Odpoledne zavítáme do malebného městečka Dobruška, kde si prohlédneme expozice Vlastivědného muzea – rodný domek F. L. Věka, dům malíře Františka Kupky, synagogu, expozici vojenské geografie – a vystoupáme i na radniční věž s výstavou hrdelního práva v mezipatře.

Cena výletu: 490 Kč

Odjezd: v 7.00 od Penny marketu Říčany

Přihlášky: od úterý 13.června, SMS zprávou na telefonní číslo 739 989 672 nebo na e-mail info@kolobeh-ricany.cz. Cenu výletu je nutné uhradit do 20. června, po tomto datu budou nezaplacené rezervace uvolněny ve prospěch náhradníků.


Ve čtvrtek 20. července zamíříme do Českého středohoří, jen několik kilometrů od Litoměřic. Naším cílem bude zámek Ploskovice, soukromá rezidence a letní sídlo posledního korunovaného českého krále a rakouského císaře Ferdinanda V. Habsburského. Po roce 1918 byly Ploskovice letním sídlem ministra zahraničí. Zámek je působivou ukázkou vrcholného baroka u nás. Uvidíme stylové interiéry s malbami Josefa Navrátila a sochami Václava Levého. Přilehlý park byl původně koncipován jako malé Versailles. Ozdobou parku jsou především grotty – umělé jeskyně s lasturovými fontánami a sochami atlantů. Ze zámku se vydáme do Vísecké rychty v nedalekých Kravařích. V jedné z největších roubenek u nás je dnes rozsáhlá expozice lidové architektury a venkovského bydlení. Uvidíme také aktuální výstavu Chalupy herců, muzikantů a zpěváků. A náš letní výlet zakončíme opékáním špekáčků na romantické zřícenině hradu Helfenburk.

Cena výletu: 490,- Kč   

Odjezd: 7.00 od Penny marketu Říčany

Přihlášky: od úterý 4.července SMS zprávou na tel. 739 989 672, e-mail: info@kolobeh-ricany.cz. Cenu výletu je nutné uhradit do 14. července, po tomto datu budou nezaplacené rezervace uvolněny ve prospěch náhradníků.

Na tento výlet nebude čerpána dotace Města Říčany, mohou se na něj hlásit i senioři s bydlištěm mimo katastr obce. Na jednu rezervaci je možné přihlašovat maximálně dvě osoby.

 

Chcete darovat výlet s Koloběhem svým blízkým k významnému životnímu jubileu? Vyzvedněte si u nás dárkový poukaz!

Přejeme Vám mnoho šťastných kilometrů na cestách za poznáním.

 

Martina Vavřincová

zástupkyně ředitelky

zámek Opočnozámek PloskoviceHelfenburk

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena