Komunitní centrum informuje

4. 5. 2024

Letos v březnu to bylo přesně deset let, kdy do Komunitního centra Říčany nastoupila hned po mateřské paní Kamila Šourková. Předtím působila na administrativní pozici na Generálním ředitelství vězeňské služby ČR v Praze. Kamila je vedoucí služby osobní asistence a aktivizace seniorů a zdravotně postižených. Je celý den v terénu, pomáhá a pečuje o klienty a zároveň koordinuje ostatní kolegy, aby fungovala zastupitelnost a jednotlivé návštěvy asistenčních služeb na sebe navazovaly. Kamila je usměvavá, přátelská, empatická, vyrovnaná a neuvěřitelně pracovně šikovná. Z čeho čerpá Kamila energii, aby ji mohla předávat dál prostřednictvím pomoci seniorům a zdravotně postiženým? „Vystudovala jsem sociální pedagogiku a vždycky jsem pomáhala ostatním. Myslím si, že jsem velmi trpělivý člověk, ráda řídím a nevadí mi čekat na klienta i několik hodin třeba před pražskou nemocnicí, pokud si nepřeje doprovod. Práce mě baví a naplňuje. Hodně jsem na sobě zapracovala a naučila jsem se klientům říkat i ne a v tom to také spočívá. Ono je pomáhat a pomáhat, ne se nechat vysávat. K tomu umět říci NE jsem vlastně dozrála a pomohlo mi i pravidelné vzdělávání se. Jsem také moc ráda, že máme nyní výborně složený tým, můžeme se na sebe vzájemně spolehnout, prostě nám to spolu dobře šlape.“

Kamilo, jak snášíte, když klient zemře?

„Osobně si to nechci připustit, ale říkám si, že v případě klienta, kterému pomáháme třeba i několik let, je skvělé, že byl díky naší službě co nejdéle doma. Zůstal v prostředí, které je mu blízké, má ho rád, a to je dobře, to je smysl naší práce.“

O tom, že Kamila je u klientů velmi oblíbená. svědčí i spousta zpětných vazeb, které dostáváme a přejeme Kamče pořád ten milý úsměv a pracovní nasazení.

Druhou dubnovou sobotu jsme se za Komunitní centrum Říčany zúčastnili potravinové sbírky v říčanském Albertu. Pro naše klienty z řad rodin s dětmi jsme díky štědrým dárcům naplnili, devět banánových krabic trvanlivých potravin. Ze srdce děkujeme. Podpořit nás přišla i paní místostarostka Hanka Špačková.

Ve Vlašimi proběhlo v dubnu setkání komunitních center u hostující organizace Charita Vlašim. I naše říčanské komunitní centrum bylo u toho. Výměna zkušeností, sdílení dobré praxe, problémy s financováním sociálních služeb, radost z naší práce, to vše bylo hodně podnětné a inspirující.

Krásné květnové dny za celý tým Komunitního centra přeje

Pavlína Šantorová Filková

Pokud se chcete stát patronem Komunitního centra Říčany a podpořit nás v naší práci, ozvěte se nám. Veškeré informace o naší organizaci, podrobné kontakty i návod, jak nás podpořit, naleznete na internetových stránkách www.kcricany.cz.

E-mail: info@kcricany.cz, tel. 774 780 141

Osobní asistence: Bc. Kamila Šourková, tel. 604 522 625.

Program pro rodiny: Lucie Sochůrková, DiS., tel. 737 536 205.

Kamila Šourková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena