Komunitní centrum Říčany, o.p.s.

1. 3. 2019

Osobní asistence pro seniory a zdravotně postižené, Jak zastavit pískání

Je pro vás obtížné obstarávání každodenních činností spojených s vašimi potřebami vzhledem k zdravotnímu znevýhodnění nebo věku? Vnímáte, že ve vašem okolí někdo potřebuje pomoc při zajišťování domácí péče?

Komunitní centrum Říčany nabízí asistovanou domácí péči v rozsahu většiny úkonů, spojených s obstaráním každodenních záležitostí, které jsou nezbytné k důstojnému životu v domácím prostředí.

Naši odborně vyškolení asistenti mají mnoho zkušeností a ke klientům vždy přistupují s lidským porozuměním a vnímáním jejich situace.

V jejich práci se leckdy odehrávají příběhy, o které bychom se s vámi rádi podělili.

Jeden z nich tedy přinášíme v následujících řádcích. Autorkou je naše odborná asistentka

Martin Machaň

 

Jak zastavit pískání

Jednou naší klientkou je paní, která se velmi pečlivě a obětavě stará o svého manžela, který byl kdysi činný jako vyšší důstojník v Československé armádě. Dnes už velmi špatně chodí, ale přesto je to stále chlap jako hora. Proto jeho milující žena, sama drobné postavy, potřebuje několikrát denně pomoc s jeho přesunem.

Onehdy si při návštěvě jedné z našich asistentek povzdechla, že její manžel se jednoho rána probudil a začal si pohvizdovat. Jeho pohvizdování prý trvá již několik dlouhých dní. Pokaždé začne ihned po probuzení a přestane jedině, když jí nebo spí.

Ubohé ženě už z toho šla hlava kolem. Ptala se tedy asistentky, zda by jí nemohla nějak pomoci.

 My asistenti musíme být mnohdy vynalézaví, takže tuto konkrétní kolegyni napadlo, že by mohla pomoci léčba lehkým šokem, tak trochu, jako když chcete zastavit škytavku.

Shodou okolností, ona asistentka, má trochu svého svérázný koníček a vlastní doma přesnou kopii dámské polní uniformy Sovětské armády z 2. světové války. Asistentku napadlo, že když pán pracoval v armádě, mohl by nějakým způsobem zareagovat na tento převlek, přijít na jiné myšlenky a přestat pískat.

Domluvila se tedy s jeho paní, zda by proti tomu nic nenamítala a obě se shodly na tom, že za pokus to stojí. Pak už jen stačilo využít dlouhých zrzavých vlasů, uplést copánky, obléct ruskou uniformu a dokonalá „Nataša“ byla na světě.

Asistentka vstoupila do pokoje, vzorově zasalutovala a podala vyššímu důstojníkovi hlášení. Pán otevřel oči dokořán, poté také ústa a během několika málo okamžiků se rozesmál na celé kolo.

Na pískání docela zapomněl.

 

Veškeré informace o činnosti komunitního centra Říčany, aktuality, pracovní tým a kontakty naleznete na našich internetových stránkách: www.kcricany.cz.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena