Koncept revitalizace říčanských sídlišť pro 21. století

28. 2. 2021

 

Koncept revitalizace veřejných prostranství říčanských sídlišť byl projednán s vedením města Říčany a v první polovině března se chystá jeho zveřejnění. Tento návrh vychází především z podnětů získaných od obyvatel, kteří se aktivně zapojili do participace, a z celkových analýz jednotlivých území. Z důvodu přetrvávající pandemické situace bohužel není možné uskutečnit setkání a představit návrh projektu, jak bylo předem plánováno. Proto obyvatelé dlišť Haškova, Kavčí skála, Olivovna a Komenského náměstí obdrží do svých schránek tištěnou formu návrhu změn společně s dotazníkem k připomínkování a zjištění priorit pro další postup revitalizace. V průběhu této fáze budou na sídlištích umístěny výstavní panely, které projekt dále představí. Bližší informace k dotazníkovému šetření budou součástí tištěné formy. Jelikož revitalizace daných lokalit se netýká pouze bytových domů a obyvatel v bezprostřední blízkosti, budou informace v plném rozsahu dostupné také na webových stránkách města Říčany.

Cíle revitalizace říčanských sídlišť

Hlavním cílem revitalizace je řešit prostor sídlišť komplexně a připravit podklad pro postupný a koordinovaný rozvoj, který zamezí nekoncepčním zásahům do veřejných prostranství bez vize rozvoje lokality jako celku.

Zvýšení kvality veřejných prostranství

Smyslem revitalizace veřejných prostranství je podpořit potenciál „bydlení v zeleni“, zlepšit čitelnost prostředí a rozšířit možnosti trávení času venku vytvořením adekvátního zázemí pro různé skupiny obyvatel. Předpokladem zvýšení celkové kvality veřejného prostoru je zlepšení podmínek pro pěší, především pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Pro zvýšení kvality bydlení na sídlištích je třeba najít vyvážený vztah mezi zajištěním dostatečného množství parkovacích stání pro rezidenty a požadavkem na kvalitu veřejného prostoru.

 

Optimalizace správy a údržby

veřejných prostranství

Důležitou součástí projektu revitalizace je i plán následné péče, který by měl aktivním obyvatelům nabídnout podporu a možnosti podílet se na procesu údržby. Tento projekt pod názvem Říčanská rukavice byl představen v minulém čísle Říčanského Kurýru.

 

Zlepšení programové nabídky

veřejných prostranství

Cílem revitalizace není za každou cenu navrhnout a přetvořit volné plochy na formální prostory, ale citlivě je definovat a v některých případech i ponechat. Takovým příkladem mohou být místa pro volnou hru dětí, která pracují pouze s původním prostorem bez jakýchkoliv pravidel. 

Modrozelená infrastruktura

V současné době se při revitalizaci veřejných prostranství klade důraz na implementaci opatření zmírňujících dopady klimatických změn. Město Říčany v současné době prověřuje možnosti čerpání dotací z Operačního programu Životního prostředí. Prvky hospodaření s dešťovými vodami (HDV) s vodou nakládají především tak, že ji v území vhodně a bezpečně odvádějí do míst (např. dešťové záhony, průlehy), kde je zadržena, vsáknuta nebo postupně odpařena, čímž se zlepšuje stav zeleně a mikroklimatu v lokalitě. Takové prvky v území zpomalují celkový odtok srážek z daných lokalit, a tím snižují nápor na kanalizační síť a snižují náklady na likvidaci srážkových vod v centralizovaném systému. Pokud jsou tyto prvky HDV spojeny s vegetačními prvky, jedná se pak o řešení modrozelené infrastruktury.

Sídliště Kavčí skála - pohled ulicí Domažlická, v popředí bytový dům čp. 1689

Podpora komunitního života

a sociální soudržnosti

Je prokázáno, že posílením dobrých vztahů mezi obyvateli se zvýší i kvalita života. Kde existuje soudržná komunita, lidé se znají a spolupracují, tam se žije lépe. Předpokladem rozvoje společenského života a budování vztahu k místu je to, že se lidé mají kde potkávat. Sídliště jsou z principu převážně obytnou lokalitou, veřejná prostranství a veškeré venkovní prostory tak slouží a budou sloužit především svým obyvatelům. Návrh revitalizace veřejných prostranství se snaží odpovědět na potřeby běžného života v lokalitě a usiluje o vytvoření nových míst pro setkávání obyvatel různých věkových kategorií.

Petr Frank, architekt

Sídliště Komenského náměstí – pohled do dnešních ulic Plynární a Družstevní, rok 1975 -1979

Sídliště Haškova – pohled do ulice Haškova, rok 1976 – 1977

Sídliště Olivovna – pohled z ulice Olivova směrem do ulice Leopolda Peka, rok 1977

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena