Koncept revitalizace sídlišť připomínkovalo 260 respondentů z 1200 oslovených říčanských domácností

4. 7. 2021

 Děkujeme všem, kteří se zapojili do připomínkování předloženého Konceptu revitalizace sídlišť. Poctivě jsme všechny vaše podněty zaznamenali. Jejich vyhodnocením se zabývá úřad, konkrétně Odbor správy majetku. Výsledky poukazují na nespokojenost se stavem chodníků a komunikací, chybějícími parkovacími místy a nedostatkem míst k odpočinku. Rezidenti by ocenili i více zeleně s lepší péčí. Podle výsledků šetření začneme s přípravou projektů, které vyžadují delší projektovou přípravu a schválení investičního záměru. To se týká zejména rekonstrukcí komunikací a oprav chodníků. Některá vaše přání jsme již realizovali a na ta jednodušší se chystáme v nejbližší době.

 V průběhu dubna měli obyvatelé čtyř říčanských sídlišť - Olivovna, Na Kavčí skále, Komenského náměstí a lokality Haškova - možnost prostudovat materiály, které jim byly doručeny do schránek. Bylo to náhradní řešení. Původní plán byl vše probrat na veřejných projednáních stejně, jako probíhala první fáze sběru námětů. Špatná epidemická situace nám však tento záměr zmařila. Na všech jmenovaných sídlištích byly umístěny také výstavní panely na toto téma se schránkou pro vaše odpovědi. Výsledný sběr dotazníků ukázal, že to bylo velmi prozíravé řešení, neboť většina z vašich podnětů dorazila právě formou papírových dotazníků ze schránek. Vrátilo se jich přesně 223. Další možností bylo vyplnit dotazník on-line, ale této rychlejší a na vyhodnocení snazší varianty, využilo pouze 37 obyvatel. Další část podnětů přišla formou textu e-mailem přímo zpracovateli. Architekt Petr Frank tak získal bezmála tři stovky odpovědí. Jejich vyhodnocení a realizace je však úkolem Odboru správy majetku. Na zaslání odpovědí měli obyvatelé jeden měsíc.

Obecně průzkum potvrdil, že na všech sídlištích vidí občané největší problém s nedostatkem parkovacích míst, špatným stavem chodníků, cest a komunikací. Chybí i místa k odpočinku a zeleň, někde byla předmětem kritiky i péče o zeleň, nečistota a chybějící kontejnery na bioodpad.

 

Zeleň a lavičky radnice postupně doplňuje. Opravy chodníků a komunikací, nová parkovací místa si vyžádají delší přípravu. Zlepšujeme údržbu a čistotu.

Jedním z přínosů participace, která byla nastartována veřejným grilováním, je zapojení občanů nejen do diskuse, ale propojení aktivních obyvatel v oblasti s úřadem. A to se daří. Všem, kteří se aktivně zapojují do péče o veřejné prostranství, patří díky. Radnice se bude snažit tyto aktivity nadále účinně podporovat. Technická správa města je vždy nápomocna na vyžádání zlikvidovat listí, trávu a další odpad vzniklý péčí občanů o veřejné prostranství. Kladně reagujeme i na žádosti o zapůjčení či nákup drobného nářadí. OTS průběžně reaguje na podněty ohledně úklidu, sekání a další údržbu.

 

Co konkrétně jsme na základě přání občanů již realizovali?

Již po setkání na sídlištích byl postupně na všech sídlištích řešen mobiliář. Opraveny nebo doplněny byly lavičky a odpadkové koše. Proběhla revize a údržba dopravního značení. Pracovníci technických služeb odstranili a odvezli staré a nepoužívaných sušáky na prádlo, nahromaděné kupy staré trávy a listí. Proběhla celková kultivace veřejných prostor i zeleně.

Zařídit odpočinková místa nákupem laviček a zajistit zeleň pro výsadbu není časově náročné a na mnohých sídlištích jsme již zeleň a posezení doplnili. Rychlé by mělo být i rozmístění komunitních kompostérů. Ideální by bylo, pokud by si je konkrétní osoba v lokalitě vzala na starost, aby kompostovaní probíhalo tak, jak má. K zájmu obyvatel o rozmístění kontejnerů na bioodpad je však nutno podotknout, že tuto možnost obyvatele mají, ale musí se na tom shodnout jejich společenství vlastníků a objednat si tuto placenou službu. Není možné zvýhodnit obyvatele sídlišť před obyvateli rodinných domů, kteří si za odvoz bioodpadu platí.

Na sídlišti Olivovna radnice uvedla do provozu nové parkoviště pro cca 30 aut. V lokalitě sídliště a na sportovišti město zasadilo na tři desítky nových stromů. Největší změnou v lokalitě byla změna dopravního režimu v ulici Školní, která zamezila vysokému průjezdu aut mezi domy. Lokálně nechala technická správa města opravit asfalt na komunikaci. Aktuálně radnice vyhlásila veřejnou zakázku na opravu stávajících chodníků a cest. Na konci ulice Bezručova jsme realizovali první stání na separovaný odpad řešený gabionovými koši, osázenými rychle rostoucí nenáročnou bobkovišní.

Na Kavčí skále jsme v ulici Domažlická zřídili čtyři nová hrazení z tahokovu kolem stání na separovaný odpad. „Protože ne všem se strohé kovové konstrukce líbí, uvažujeme o ozelenění popínavými rostlinami,“ doplňuje nápad na vylepšení radní Petr Auředník (Klidné město). Přemístěním stání na separovaný odpad v ul. Domažlická jsme tak uvolnili několik parkovacích míst, do té doby obsazených kontejnery na odpad. Zpevnili jsme povrch oblíbené a využívané cestičky od ulice Pujmanova zadem k MŠ Čtyřlístek. Spojnici před školkou a sídlištěm jsme opatřili novým asfaltem a na něj pro radost těch nejmenších nastříkali zábavné hry. Budeme se snažit vyřešit i požadavek občanů na zvýšení počtu parkovacích míst o nové plochy. Realizace parkovacích stání však obnáší přípravu projektové dokumentace, její projednání a vydání příslušného správního rozhodnutí k povolení stavby. Jedná se tedy o delší proces.

Na Komenského náměstí se vzhledem k plánované výstavbě školy provedly jen drobné úpravy u stanoviště separovaného odpadu v ulici Plynární, spočívající v realizaci nového hrazení z tahokovu navazujícího materiálově na stávající. Dále jsme opravili chodník a připravujeme opravu ulice Družstevní. Radost už dělá i pěší mlatová propojka od gymnázia k úřadu.  Součástí projektu výstavby školy bude i vytvoření úplně nového parku. Rozpracovaný je i projekt na parkoviště mezi gymnáziem a pivovarem, které výrazně zvýší kapacitu pakovacích míst i pro tuto oblast.

V lokalitě Haškova jsme opravili povrch ulice Halasova, postavili bezbariérové napojení na chodník u trafostanice, zpevnili povrch pro popelnice a ohradili stání pro tříděný odpad. Největší výzvou zde je ovšem rekonstrukce komunikace Haškova, o které se dočtete v následujícím článku.

 

Nestihli jste se ještě s návrhy koncepce seznámit? Zajímají vás další detaily z průzkumu?

Podrobnosti najdete na webu města

https://info.ricany.cz/mesto/revitalizace-ricanskych-sidlist

 

Koncepce revitalizace říčanských sídlišť pro 21. století je v tištěných brožurách k dispozici v infocentru na Masarykově nám.

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena