Koncerty na říčanském hradě

5. 7. 2021

Vážení příznivci klasické hudby, možná si někteří z vás připomenou „Muzeum pračlověka říčanského“, které jsem v době koronaviru zhotovil na stezce u Jurečku. Na jednom z panelů jsem oznámil, že dávám „koronáči“ čas do května či června. Také jsem vás předběžně pozval na „Koncert na 50. rovnoběžce“. Jenže dopadlo to trochu jinak, možná lépe. Protože nastává čas, kdy se koncerty mohou pořádat, rozhodlo se Město Říčany a KC Labuť, že spolu zorganizují „Koncerty na říčanském hradě“. Je to prostředí romantické, skoro ideální pro klasickou hudbu. Protože členové Kruhu přátel hudby (mimochodem, je jich v Říčanech 228 stálých abonentů) přišli o většinu koncertů, je zejména na ně mířena tato pozvánka. Ale samozřejmě jsou zváni všichni ostatní posluchači, zejména rodiče s dětmi. A v neposlední řadě zveme i veškerý zdravotnický personál, kterému vděčíme a děkujeme za zlepšení situace.

Na prvním koncertu dne 9. července 2021 v 19.00 se představí „Jan Adamus a jeho hosté“. Kdo to bude – tak to je to překvapení. Podtitul koncertu je „Legrace s klasikou“. Během první části koncertu budou představeny skoro všechny skupiny hudebních nástrojů, které v klasické hudbě využíváme.  A v druhé části se budeme zabývat hudebními styly – především barokem, klasicismem, romantismem.

 

Druhý koncert 21. července v 19.00 patří skvělému violoncellistovi Petru Nouzovskému a kytaristovi Lukáši Sommerovi. Na programu J. S. Bach, A. Vivaldi, A. Piazzola a L. Sommer.

Na třetím koncertu dne 6. srpna v 19.00 se představí „Kukal quartet“ ve složení 1. housle: Eliška Kukalová, 2. housle: Klára Lešková, Viola: Šimon Truszka, Cello: Vilém Vlček.

A závěrečný koncert, dne 28. srpna v 19.00 bude přímo královský. Tak je totiž nazývána harfa a to z toho důvodu, že už ve starém Egyptě byla harfa jedním z nejvýznamnějších nástrojů. Existují důkazy, že na harfu hrála královna Puabí a to někdy kolem roku 2500 př. n. l. Dokonce se našla hrobka královny Puabí i s její harfou. Zazní taky skladby pro hoboj a harfu. Hrát bude Jan Adamus na hoboj a na harfu Zbyňka Šolcová. Na programu bude i skladba B. Smetany Vltava, kterou upravil virtuóz na harfu Hanuš Trneček.

Za nepříznivého počasí se budou koncerty konat v KC Labuť.

Srdečně vás na „Koncerty na říčanském hradě“ zveme. Město Říčany, KC Labuť a www.adamusjan.eu

 

Vstupenky: www.kclabut.cz/program

Jan Adamus

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena