Konference partnerských měst v Říčanech

2. 12. 2016

Ve dnech 4. - 6. listopadu 2016 proběhla v našem městě historicky první konference sítě partnerských měst města Říčan.

Jedná se o města Whitstable (Velká Británie), Albertslund (Dánsko), Borken a Grabow (Německo), Dainville (Francie) a Mölndal (Švédsko). Letošní novinkou bylo osobní pozvání všech starostů jednotlivých měst.

 

4. listopadu jsme pro naše zahraniční hosty uspořádali prohlídku Prahy. Již tradičně se organizace této akce ujali pánové Vladimír a Adam Polanský. Patří jim velký dík za profesionálně zvládnutou prohlídku naší metropole.

Večer se naši hosté přesunuli do Pacova, kde na ně čekali zástupci říčanských spolků a organizací, aby zde prezentovali činnost svých klubů a navázali tak nová partnerství v jednotlivých městech. Přišli například zástupci TTC Říčany - stolního tenisu, FBC Říčany - florbalu, T. J. Sokola Říčany a Radošovice, Skautského střediska Lípa, Muzea Říčany, Rugby clubu Říčany, OB Říčany - orientačního běhu, tenisového klubu Radošovice, Dance EB, APDT Říčany, ale také zástupci škol – ZŠ u Říčanského lesa, ZUŠ či zástupce DS Tyl. Taková setkání již v minulosti přinesla své ovoce a příští rok pojedou říčanští florbalisté do švédského města Moldnal. Jak ragbisté, tak stolní tenisté uvítají své anglické protějšky z Whitstable v Říčanech. Historicky první návštěva proběhne i mezi skauty, kteří se z Říčan plánují vypravit do Anglie. Ženský pěvecký sbor Sirény pojede v květnu zpívat do Albertslundu.

Konferenční den, sobota 5. listopadu, začal na městském úřadě brzy ráno. Na programu byla nejen prezentace dosavadních činností, plán aktivit na příští rok, ale zazněla zde také prezentace paní Kateřiny Hamplové z Úřadu vlády, která je kontaktní osobou pro program Evropské komise – Evropa pro občany, prostřednictvím kterého je možné čerpat peníze na podporu Twinningu v Evropě. Účastnici konference se rozdělili do několika skupin. První skupina diskutovala otázky výměn učitelů škol v rámci jednotlivých měst, druhá skupina se věnovala návrhu školního projektu na příští rok a diskutovala procedurální otázky. Poprvé byla na programu také diskuse mezi  starosty, kteří se věnovali otázkám kriminality, zapojení veřejnosti do rozhodování města a problematiky podpory místních podnikatelů.

V rámci konference proběhlo také předání cen z letošní výtvarné soutěže – děti měly za úkol namalovat „Svůj region“ –představit své měto/region ostatním partnerským městům. Ceny jsme předali i zahraničním kolegům, kteří mají za úkol obdarovat výherce ve svých mětech. Pro příští rok bude vyhlášena soutěž pro děti ze všech partnerských měst na téma –Ukaž a popiš ve svém krátkém videu, jak bude tvoje měto vypadat v roce 2050. Podrobné info o soutěži přineseme v některém z dalších čísel Kurýru.

František Vrba se v neděli opět ujal role průvodce po Říčanech a pak už se den nesl v duchu odjezdu.

Na tomto místě se sluší poděkovat všem, kteří se přípravě konference věnovali celý rok, bez jejich pomoci by konference neměla tak hladký průběh a nedostalo se jí tolik pozitivních ohlasů. Dík patří také říčanským podnikům, které svým profesionálním přístupem přispěly ke zdárnému chodu konference, tedy hotelu Pavilon a Restaurace u Labutě Rancheras, Pekařství Frydrych. Práce Komise pro partnerská města, ale také dobrovolníků, kteří u sebe ubytovali zahraniční účastníky, je nedocenitelná.

„Organizace této konference byla vyvrcholením šestileté práce naší Komise a já bych chtěla velice poděkovat všem jejím členům za práci, kterou rozvíjení zahraničních aktivit města ve svém volném čase věnovali. Podařilo se nám obnovit spolupráci se všemi šesti partnerskými městy a věřím, že kontakty říčanských spolků a nově i radnic se zahraničim se budou rozvijet i nadaleřika Petra Šmolikova, předsedkyně Komise pro partnerska města.

Za Komisi pro partnerská města

Petra Šmolíková a Jana Vavřinová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena