Kotlíková dotace 2015

31. 12. 2015

Máte starý kotel a chystáte se na jeho výměnu? S jejím financováním vám pomůže dotace z Operačního programu Životní prostředí, o kterou budou občané moci požádat prostřednictvím Středočeského kraje.

Středočeský kraj společně s ostatními kraji České republiky podal na podzim letošního roku žádost o dotaci na výměnu starých kotlů na pevná paliva za ekologičtější zdroj a na takzvaná mikroenergetická opatření. Získaný balík peněz bude následně rozdělovat mezi žadatele z řad občanů. Nyní kraj čeká na výsledky kontroly své žádosti a přidělení zhruba 517 800 000 Kč. Dá se předpokládat, že výsledek bude znám nejdříve v lednu. Poté budou moci občané začít své žádosti podávat. Přesný termín však zatím určen nebyl.

Na tzv. kotlíkovou dotaci dosáhnou majitelé rodinných domů, kteří hodlají vyměnit neekologické kotle za nízkoemisní kotle na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci, nebo za plynový kotel. Podpořena bude rovněž výměna a pořízení tepelných čerpadel a instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV.

Vyměněné zdroje však musejí být evidovány na seznamu registrovaných výrobků, který je uveden na stránkách http://www.opzp.cz/dokumenty/187-seznam-registrovanych-vyrobku?verze=1. Žadatelé mohou získat 80–85 % z maximální částky 150 tisíc Kč na výměnu zdroje, přičemž Středočeský kraj bude uznávat náklady, které vznikly po 15. 7. 2015. Pokud jste se tedy rozhodli pro výměnu kotle nyní, rozhodně si pořiďte fotodokumentaci zapojení kotle na otopnou soustavu a do komínového tělesa (jinak by nemohla být dotace uznána).

Veškeré podrobné informace o kotlíkové dotaci 2015 včetně formulářů žádostí naleznete na webových stránkách Středočeského kraje - http://www.kr-stredocesky.cz/web/zivotni-prostredi/kotle-2015. S případnými dotazy se můžete obracet na krajské pracovnice Ing. Marii Stáňovou (tel. 257 280 837, e-mail stanova@kr-s.cz) nebo Bc. Anetu Hamzovou (tel. 257 280 363, e-mail hamzova@kr-s.cz).

Jitka Jančíková

Kancelář starosty

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena