Kriminalita v klidném městě roste 

3. 2. 2023

Vizitkou každého města je nejen počet rozkvetlých květin v nových záhoncích v parčících nebo „bezplatné“ koncerty za městské statisíce. Město se musí především starat o bezpečí vlastních občanů. To by měla být priorita. 
Je bohužel smutnou pravdou, že v poslední době je situace v Říčanech ve věci násilné trestné činnosti stejná, jako v téměř dvakrát tak větší (co do počtu obyvatel) Orlové, což je město, kde se podle jedné vychvalované statistiky žije nejhůře, a dvojnásobná v porovnání s Prahou při přepočtu na obyvatele. Za loňský rok výrazně přibylo v Říčanech (oproti roku 2021) násilných činů, drogových deliktů nebo kyberzločinů. 
Klidné město tato alarmující čísla nezajímají a chtějí je skrýt. Zkazila by jim image. Navrhl jsem proto na prosincovém zastupitelstvu navýšení rozpočtu městské policie o cca 46 %, tedy o 9 milionů Kč. Domnívám se, že za situace, kdy roste počet kriminálních činů, je povinností města především ochránit bezpečnost svých občanů, protože prioritou by měly být životy, zdraví a majetek lidí, kteří v Říčanech žijí. 

Vedení města navrhlo posílení rozpočtu městské policie o směšných 4,6 % (což nepokryje ani třetinu inflace). A navíc by měli být říčanští městští policisté částečně přesunuti hlídat veřejný pořádek i do Sulic, takže reálně policistů v říčanských ulicích ještě ubyde. A jaký byl výsledek? Můj návrh nebyl Klidným městem přijat. „Občane, postarej se sám o sebe,“ to je jasný vzkaz vedení radnice. Třeba budeš mít více štěstí než paní, která byla v prosinci pobodána jako náhodná oběť. A to za bílého dne, na jedné z nejrušnějších ulic města. 
Recept Klidného města? Zřídí komisi, která bude o problému jednat… Přesně podle hesla: když nechceš něco vyřešit, tak na to ustav komisi. 

Zdeněk Hraba

(Změna pro Říčany) 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena