Kruh přátel hudby

28. 3. 2013

Dubnový koncert cyklu Kruhu přátel hudby obstará klavírista Igor Ardašev, jeden z umělců, kterému je „vlastní země už malá“

Igor Ardašev reprezentuje už dlouho české pianistické umění na mezinárodním fóru. Jeho talent byl formován zprvu otcem, později na konzervatoři i na JAMU Inessou Janíčkovou, v mistrovských kurzech Paulem Badurou – Skodou v Rakousku a Rudolfem Serkinem v USA. Kromě úspěchů v dětských soutěžích se Ardašev v osmdesátých a devadesátých letech minulého století stal laureátem Čajkovského soutěže v Moskvě, soutěže Pražského jara, soutěže královny Alžběty v Bruselu (zde získal též cenu belgického rozhlasu a televize) a soutěže Marguerite Long-Jacques Thibaud v Paříži. Roku 1990 obdržel 1. cenu v soutěži Marie Callasové v Aténách.

Interpretační úroveň dovoluje virtuózně disponovanému a filozoficky orientovanému pianistovi pořádat samostatné recitály a spolupracovat s komorními soubory a vynikajícími světovými orchestry a dirigenty (Česká filharmonie, Pražská komorní filharmonie, Královská liverpoolská filharmonie, BBC Londýn). Je zván na renomované evropské hudební festivaly (Schleswig-Holstein, Jodoigne v Belgii, Hannover, Neapol, Pražské jaro apod.). Z jeho nahrávek připomínáme Čajkovského koncert b moll, Janáčkovu Žárlivost s Rudolfem Firkušným, Dvořákovy Slovanské tance a klavírní verzi Smetanovy Mé vlasti s manželkou Renatou, dále kompozice Lisztovy, Martinů, Ježkovy, Prokofjevovy, Musorgského a Beethovenovy.

V říčanském Městském kulturním středisku vystoupí ve středu 17. dubna v 19.30. Těšíme se na vaši návštěvu.

 

(zdroj: http://www.ardasev.com/igor-ardasev/)

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena