Který vánoční stromek je ten pravý?

26. 11. 2023

„Jedličku, nebo smrček?“ bylo typicky české dilema stejně jako „Se šípkovou, nebo se zelím?“ Přitom opomíjím příznivce borovičky (nikoli konzumenty) jako menšinu. V dnešní době ale nestojíme před volbou buď, anebo. Výběr je daleko širší a rozhodnutí, který vánoční stromek je ten pravý, nemusí být jednoduché.

Běžně prodávané řezané stromky pocházejí ze stromkových plantáží. Jejich pěstování se často neobejde bez chemických postřiků. Některé stromky se pěstují u nás, ale velké množství se dováží (například z Dánska). Vzhledem k ekologické stopě je lepší vybrat si stromek z české plantáže.

Dobrou volbou je pořídit řezaný stromek s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council). Ten pochází z lesa, kde se dodržují pravidla šetrného, přírodě blízkého hospodaření.

Po Vánocích je možné řezané stromky recyklovat. V Říčanech se sváží od stanovišť separovaného odpadu (letos od začátku ledna až do 6. února) a jako bioodpad putují do kompostárny u dálnice.

Stále častější volbou jsou stromky v květináči, ty ale potřebují péči. Aby byl stromek schopný přežít Vánoce, musíme ho v květináči pěstovat delší dobu. Pokud se do květináče přesadí až před Vánocemi, je to pozdě. Stromky jsou v zimě ve vegetačním klidu a přesun do tepla je potřeba provést postupně. Asi tři týdny před vánočními svátky květináč přeneseme do chladné místnosti, kde je pět až deset stupňů. Po týdnu pak do místa s teplotou do osmnácti stupňů. V teplém pokoji vydrží ozdobený stromek nejdéle čtrnáct dní. Potom ho nesmíme hned vynést, potřebuje se postupně aklimatizovat v opačném pořadí. Ven může bezpečně až po skončení mrazů. Takový stromek s námi může prožít několik Vánoc a pak se dá vysadit.

Existují i půjčovny stromků v květináči. Odpadne tím starost s aklimatizací a je téměř jisté, že stromek přežije.

Umělé vánoční stromky mohou vypadat jako dobrá alternativa pro životní prostředí, protože vydrží řadu let. Ale je to omyl. Jsou vyrobeny z PVC a není možné je recyklovat. Při výrobě, dopravě a likvidaci umělého stromku se vyprodukuje uhlíková stopa, která je až desetkrát větší než u řezaného stromku.

To nejlepší na závěr. Ve spolupráci s městem Říčany připravujeme letos v Muzeu Říčany prodej místních stromků z prořezávky Říčanského lesa.

Stromky vysázené při obnově lesa se ze začátku pěstují nahuštěně. Postupně se pravidelnou prořezávkou vytváří místo pro růst lesa. Lesáci udělají probírku na konci listopadu. Stromky připravíme 17. prosince na Dvorku Muzea Říčany. Podrobnosti se dočtete na webových stránkách muzea.

Stromečky z blízkého lesa sice nebudou vždy tvarově dokonalé, ale z hlediska životního prostředí jsou tou nejlepší volbou.

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena