Kulturní kalendář na říjen 2022

22. 9. 2022

Kulturní a sportovní kalendář akcí ve městě, Ladově kraji a okolí

do 16.10.          Výstava "Pavel Šmíd - O poslušnosti" - Výstava obrazů Pavla Šmída, který se svým figurálním dílem přímo dotýká citlivých, ale stále aktuálních otázek naší minulosti a má společenský přesah i do současnosti. Městská galerie, Stará radnice.

do 30.10.          Svět kostiček - Výstava nabídne rozličné modely pro holky i kluky z řad LEGO® Friends, Bionicle, City, apod. Uvidíte tovární sety i autorská díla. Děti si budou moci stavět z mnoha rozmanitých kostek LEGO® Duplo a LEGO® Classic. Muzeum Říčany, od 14 do 18 hod.

1.10. sobota      GREEN DAY Prague Idiots Revival & hosté - Závěrečný koncert v "ZÓNĚ SVOBODY" v podání chlapců z GREEN DAY PRAGUE IDIOTS udělá pomyslnou tečku za letní sezónou. Přijďte se pomyslně rozloučit i VY! VSTUP ZDARMA! Zóna Svobody, od 18 hod.

1.10. sobota       Šlehačkový pohár - Tenisový turnaj ve smíšené čtyřhře pro každého, kdo udrží v ruce raketu :) Bližší info na nástěnce na kurtech, případně na webu www.tenisricany.cz. Tenisové kurty, Sokolská ul. od 8.30 hod. Pořádá Tenisový oddíl Sokol Říčany.

2.10. neděle       Žákovský atletický den - Závody v běhu, skoku a hodu/vrhu, registrace a propozice cca týden před termínem konání na https://www.atletika-ricany.cz/ - Sokolské hřiště, od 8 do 13 hod. Pořádá Sokol Říčany a Radošovice.

3.10. pondělí      Setkání seniorů s hudbou - Pořádá Město Říčany pro všechny aktivní seniory. Živá hudba, příjemné posezení a dobrá zábava. KC Labuť, od 14 hod.

5.10. středa        Jitka Vrbová & Hot Jazz Praha - Koncert z cyklu "Jazzové večery v Říčanech". KC Labuť, od 19.30 hod.

8.10. sobota       Ovečky na dvorku - Projděte si s námi zajímavou cestu od narození jehňátka až po hotový svetr z ovčí vlny. Dvorek naproti muzeu, od 16 do 18 hod.

8.10 sobota         Lampionový průvod - Tradiční podzimní setkání u Jurečku, start průvodu v 19h od restaurace Jureček, občerstvení zajištěno. Start u restaurace Jureček, od 19 hod. Pořádá Sokol Říčany a Radošovice

9.10. neděle       Poznej Brdy 7 - Turistický pochod v délce 14 km z Jinců přes Křešín a Felbabku do Hořovic. Odjezd vlakem z Říčan v 7.24 přes Prahu hl.n. Více na www.kct-ricany, e-mailu vsmetak@gmail.com nebo tel.  605 216 209. Start nádraží Říčany. 

9.10. neděle       Meteority, co se z nich dozvídáme a jak je najít? - Dozvíte se, jak v praxi probíhá pátrání po meteoritech, zkusíte si sami poznat meteorit mezi jinými horninami a zjistíte, kdy se můžete přidat k pátracím skupinám po aktuálním dopadu meteoritu na naše území. Geopark Říčany, od 14 do 17 hod.

11.10. úterý        Geologické pokusy do školy i domů - Na semináři se naučíte, jak předvést výbuchy sopek, vrásnění, vliv zemětřesení na budovy, vznik kráterů a mnoho dalších jevů třeba doma v kuchyni, nebo ve třídě vaší školy. Vstupenky na e-shopu muzea. Geopark Říčany, od 17.30 do 19.30 hod. 

11.10. úterý        Promítání filmu České kořeny ve Švédsku - Zahájení Česko - švédského měsíce v Říčanech. Spojeno s vernisáží výstav – Unesco, České stopy, Od ucha k uchu a Genealogie švédských králů. Uvádí Martina Fialková. Hosté: Blanka Karlsson, Stellan Karlsson (osobnosti z dokumentu) a Jiří Králík. Součást akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. Husova knihovna, od 18 hod.

11.10. - 11.11.   Česká stopa švédská - Putovní panelová výstava 48 významných českých a švédských osobností vzájemné kulturní a společenské spolupráce, případně s významnými českými či švédskými rodinnými kořeny. Součást akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. Masarykovo nám.

11.10. - 11.11.   Výstava "Kulturní dědictví UNESCO - Švédsko" - Putovní panelová výstava představí 24 švédských položek historického a kulturního dědictví, zapsaných na seznamy světového dědictví UNESCO. Součást akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. Masarykovo nám.

11.10. - 11.11.   Od ucha k uchu - o sdružení Šafrán - Putovní výstava o historii nakladatelství Šafrán, jehož členy byli Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák a další. Součást akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. Husova knihovna.

11.10. - 11.11.   Genealogie švédských králů - V rodokmenu je zachyceno také několik desítek předků švédských králů z řad české šlechty. Součást akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. Husova knihovna.

11.10. úterý       První říčanské veřejná tančírna - Příjemné prostředí, kvalitní taneční hudba. Neformální oblečení. Přijďte se pobavit, procvičit taneční kroky či odložit zbytečná kila! KC Labuť, od 19 hod.

12.10. středa     Přednáška a beseda "Komenský a Smetana ve Švédsku" - Uvádí česko-švédská historička Blanka Karlsson. Host: Martina Fialková. Večer je součástí akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. Husova knihovna, od 18 hod.

12.10. středa    Robert Křesťan a Druhá Tráva - Koncert přední české kapely Druhá tráva, která se během let odchýlila od původního moderního bluegrassu k nadžánrovému výrazu. KC Labuť, od 20 hod.

14.10. pátek     ABBA WORLD REVIVAL - Koncert oblíbené revivalové kapely. Přijďte si zatančit a zavzpomínat na hity legendární kapely ABBA. Koncert je součástí akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. KC Labuť, od 20 hod.

14.10. - 16.10.   Sokolské prameny - Rokytka - Komentovaná výprava od sokolovny k prameni Rokytky - hlavní akce 15.10. více na sokolricany.cz. Pořádá Česká obec sokolská. 

15.10. sobota     50. rovnoběžka NS Říčany - 8. ročník turistického pochodu s délkou trasy 10 km, většinou po naučné stezce Říčansko. Start u nádraží ČD 8-10 hod, cíl Muzeum Říčany. Nádraží ČD Říčany, od 8 do 10 hod.

15.10. sobota     Podzimní procházka nejen do minulosti Říčan - Projdeme se spolu od ulice Olivova přes Rýdlovu, park Antonína Švehly a Fialku k nádraží. Pro děti i dospělé budou připraveny aktivity zaměřené na poznání našeho města. Začátek je v parku poručíka Koreše. Muzeum Říčany, od 14 do 15.30 hod.

16.10. neděle    Lesní běh Říčany XCR (cross country run) - Závod Poháru Ladova kraje pro všechny zájemce o běh, od nejmenších dětí po nejstarší veterány. Délky tratí od 300 m pro nejmenší až 11 km pro dospělé. Start a cíl u Sokolovny. Informace na: www:ricany.cz/org/bezeckyklub. Sokolovna, od 9.15 hod.

16.10. neděle    Plstíme skřítky a zvířata - Vyrobte si svého skřítka nebo zvíře! Využijete ho jako hračku pro děti nebo model na poličku. Rezervaci místa provedete zakoupením vstupenky na e-shopu muzea. Muzeum Říčany, od 14 di 17 hod.

18.10. úterý      Čarodějky v kuchyni - Komedie Caroline Smith - skutečné pozadí televizní cooking show. Hrají: Veronika Žilková, Michaela Dolinová, Vincent Navrátil / Ladislav Ondřej, Milan Duchek. KC Labuť, od 19.30 hod.

19.10. středa     Jaroslav Šonský - housle a Martinů Strings Prague - Významný švédský houslista s českými kořeny, jehož doprovodí dvanáctičlenný orchestr. Koncert z cyklu "Kruh přátel hudby". Koncert je součástí akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. KC Labuť, od 19.30 hod.

20.10. čtvrtek     Jaroslav Hutka - recital - Známý zpěvák a skladatel, vůdčí osobnost folkového sdružení Šafrán, které výrazně promlouvalo do hudební scény 70. let.  Koncert je součástí akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. KC Labuť, od 19.30 hod.

22.10. sobota       Výměnný bazar oblečení - Přijďte vyměnit oblečení, které už nechcete, za něco, co potřebujete. Kolik kusů přinesete, tolik si budete moci odnést.  Limit na osobu je 30 ks. Muzeum Říčany, od 14 do 18 hod.

23.10. neděle       Nedělní pochod s Irenou - Turistický pochod v délce 11 km na trase Votice - Kochnov - Olbramovice. Start na nádraží ČD. Více na www.kct-ricany.cz, na e-mailu irenkotkova@seznam.cz nebo telefonu 606 680 150. 

23.10. neděle       Den stromů 2022 - Bubnování s Petrem Šušorem, loutkovo-divadelní dílna Evy Hellerové Hodinkové, lesní příběhy v podání komika, klauna a herce Roberta Janče. Tvořivé aktivity, domácí občerstvení. Říčanská hájovna, od 14 hod.

23.10. neděle       Hodina zpěvu s Jaroslavem Uhlířem a jeho kapelou - Písničkový pořad pro malé i velké uši, ve kterém vystoupí Jaroslav Uhlíř se skvělou doprovodnou kapelou v klasickém rockovém složení. KC Labuť, od 16 hod.

23.10. neděle        Přebor Středočeského kraje v karate - Nominační soutěž na mistrovství ČR 2022 - startovat budou členové klubů registrovaní ve Středočeském svazu karate s výjimkou kategorií Karate Beginners, které jsou otevřené všem závodníkům z celé České republiky. Centrum Na Fialce, od 9 hod.

25.10. úterý          První říčanská veřejná tančírna - Příjemné prostředí, kvalitní taneční hudba. Neformální oblečení. Přijďte se pobavit, procvičit taneční kroky či odložit zbytečná kila! KC Labuť, od 19 hod.

26.10. středa         ROCKSET - Koncert "1" mezi ROXETTE tribute kapelami světa! Koncert je součástí akce „Česko – švédský měsíc v Říčanech“. KC Labuť, od 20 hod.

28.10. pátek          UNITED FLAVOUR + NIKOL & band - United Flavour je reggae a rhythm & bluesová kapela, v jejíž hudbě se objevují i prvky soulu, hip hopu, world music, gospelu a dalších žánrů. Kapela Nikol & band má v repertoáru pestrou směs českých i světových hitů napříč hudebními žánry. KC Labuť, od 20 hod.

29.10. - 30.10.      Fuego Cup 2022 - Tradiční podzimní taneční soutěž. K vidění budou věkové kategorie juniorské, mládežnické, dospělé i seniorské různých výkonnostních úrovní. KC Labuť, od 8 do 18 hod.

31.10. pondělí       Halloween na ledě - Karneval na ledě pro děti i dospělé. Strašidelná hudba, hry a vyhlášení tří nejkrásnějších a nejděsivějších masek. Com-Sys Ice Arena Říčany, od 15 do 16.50 hod.

 

 

Kultruní a sportovní kalendář Ladův kraj 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena