Kuří bez hasičů?

25. 11. 2013

Přečtěte si názor předsedy osadního výboru Kuří, který poslal již po uzávěrce prosincového Kurýru.

Velitel výjezdové  jednotky Sboru dobrovolných hasičů JPO III, zřízené Městem  Říčany, p. Chaloupecký nebyl dlouhodobě spokojen s činností úředníka MÚ Říčany p. Skočdopole, zastávajícího z hlediska požární ochrany nesystémovou funkci „ vedoucí krizového řízení “, který nemá vzhledem k řízení zmíněné jednotky ani odborné vzdělání a způsobilost, ani kompetenci.

Navíc ze své pozice blokoval čerpání dlouhodobě zastupiteli města odsouhlaseného rozpočtu na základní a nezbytné vybavení výjezdové jednotky.

Poté, co p. Chaloupecký po marných pokusech o nápravu vystoupil s tímto problémem na jednání Zastupitelstva města Říčany, dočkal se mstivé reakce p. Skočdopole, který jej nutil k odstoupení z funkce velitele výjezdové jednotky ze „ zdravotních důvodů “, což pochopitelně není pravda. Na Zastupitelstvu bylo p Chaloupeckému starostou města p. Kořenem slíbeno jednání o řešení této záležitosti, k čemuž ale nedošlo. Místo toho dne 13.11.2013  nebyl starostou p. Kořenem odvolán p. Skočdopole, ale vysoce profesionální velitel výjezdové jednotky p. Chaloupecký a byla zlikvidována část JSDH Říčany představující SDH Kuří ( zásahová JSDH  Říčany se skládala z SDH Říčany a SDH Kuří). Z příkazu starosty bylo vybavení JSDH v Kuří dne 15.11.2013 večer ve scéně připomínající inferno z hasičské zbrojnice v Kuří odebráno a odvezeno do sídla SDH Říčany (cisterna Tatra, zásahová Felicie, pojízdná i další čerpadla, speciální nehořlavé obleky,přilby, radiostanice atd.) a byl dle sdělení nově pověřeného velitele JSDH p. Hněvsy starostou p.Kořenem vydán příkaz, že nikdo z Kuří nesmí být dále členem výjezdové zásahové jednotky. Zatím tato složka JSDH v Kuří i okolí účinně zasahovala při požárech, povodních, autohaváriích i jiných závažných událostech a dnes se prakticky hasiči v Kuří ani nemusí dozvědět, že v Kuří hoří. Taktéž padá zabezpečení a zajištění při uvedených akcích, zatím kryté JSDH, bez toho si např. zásahy při povodních či záplavách (ostatně v katastru Kuří časté) nedovedeme vůbec představit. Uvedeným jednáním došlo k veřejnému ohrožení , neboť bylo výraznou měrou oslabeno protipožární, protipovodňové a jiné zajištění města Říčany a celého regionu. To se dotýká každého z nás a jedná se proto  o narušení veřejného zájmu, který musí být pro funkcionáře a pracovníky města alfou a omegou jejich konání, nikoli krytí nekompetentnosti kontroverzních úředníků. P. Chaloupecký oproti tomu pracoval jako profesionální hasič 35 let, SDH Kuří i JSDH Říčany věnoval nesčetně svého volného času a energie, zajistil technické vybavení (např.2 vozidla TATRA,služební Felici atd. zdarma při vynaložení obrovské dobrovolné práce na údržbu) a staral se o  odbornou úroveň sboru. Teď bylo to, co opatřil,  z Kuří odvezeno a navíc místním byla zakázaná dobrovolná mnohdy  nebezpečná služba bližním, kterou vzhledem k důsledkům hrozících rizik je nutno ocenit a patří jim nezměrný dík.

Apelujeme tedy, aby  ve veřejném zájmu bylo opět vše uvedeno v původní stav mimo odebraného vozidla TATRA, neboť p Chaloupecký po přesunu cisterny TATRA z Kuří  zdarma pro Kuří TATRU již třetí opět opatřil, přičemž je však nutno obnovit předisponované materální zajištění jednotky, které zde nyní chybí.

 

Antonín Kousal

předseda OV Kuří  

 

 

 

Dodatek k výše uvedenému textu dorazil do redakce po první adventní neděli:

 

K našemu e-mailu z 20. 11. 2013 ohledně nedobrovolné likvidace výjezdové hasičské jednotky v Kuří u Říčan starostou Říčan Mgr. Kořenem vám sděluji, že si starosta Kořen včera zavolal pro kritiku odvolaného bývalého velitele JSDH Říčany p. Karla Chaloupeckého a sdělil mu, že výjezdová hasičská jednotka v Kuří bude obnovena a bude jí vráceno odebrané vybavení tak, aby mohla plnit své záslužné veřejně prospěšné poslání. Za součinnost moc děkujeme, dobrá věc se podařila.

  

 Antonín Kousal

                                                                  

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena