Ladovská zima je v plném proudu. Jaké zimní sporty a akce nabízí?

3. 1. 2014

Jaké rybníky jsou zamrzlé a kde se nachází upravené stopy pro běžkování? Všechny tipy na zimní aktivity a akce v regionu Ladova kraje, důležité informace o jejich aktuálním stavu k provozování nebo prostor pro komentáře a rady od čtenářů poskytuje portál Ladovská zima. Projekt, který financuje spolek obcí Ladův kraj, běží již třetím rokem.

Projekt Ladovská zima seznamuje veřejnost s možnostmi sportovního vyžití v Ladově kraji. Jde především o nabídku tradičních i méně známých běžeckých tras pro klasické běžkování, sjezdovku na Šibeničním vrchu v Mnichovicích pro sjezdové lyžování nebo přehled rybníků a zimní stadion ve Velkých Popovicích pro bruslení. K tomu si stále větší popularitu získává backcountry běžkování. „Jde o toulky volnou krajinou – ideální způsob relaxace a poznávání zapadlých koutů našeho regionu, kolem kterých normálně jen projedeme autem,“ popisuje manažer Ladova kraje Roman Sauer.

V rámci Ladovské zimy se v regionu koná i několik akcí; tradiční karneval na lyžích v Mnichovicích, druhý ročník velké sněhové bitvy v Říčanech nebo každoroční Ladovské vepřové hody v pivovaru Velké Popovice. Zde letos chystá Ladův kraj spolu s pořadateli a střední uměleckou školou atraktivní novinku – v centru obce se budou tvořit „ledové“ sochy vyrobené z ledového obrusu vyváženého z hokejové plochy popovického zimního stadionu.

Prostřednictvím svých webových stránek www.ladovskazima.cz nabízí prostor pro sdílení informací – co, kdy, kde se v regionu v rámci zimních akcí koná a jaké jsou aktuální podmínky. Navíc každý může na stránkách přispívat svými komentáři.

„Organizátoři a obce zde mohou informovat o svých sportovních, kulturních a společenských akcích. Každý z nás pak třeba o tom, kde projel stopu, jaké jsou v daném místě sněhové podmínky nebo kde lze dobře a bezpečně bruslit. Také uveřejňujeme místa, kde probíhá strojová údržba běžeckých tras a v jakém jsou stavu,“ vyjmenovává Roman Sauer. „Na webu jsou ke stažení i mapy s označením občas upravovaných, ale i ostatních doporučených tratí pro běžkaře,“ dodává předseda volnočasové komise města Říčany David Michalička /Klidné město/. 

Hlavní je dostatek sněhu

Provozování zimních aktivit je závislé hlavně na příznivém počasí. „Některé běžecké stopy se budeme snažit udržovat strojově. Spoléháme především na ochotu a spolupráci lidí ze Sokola Senohraby, kteří mají k dispozici sněžný skútr se stopovacím zařízením a bohaté zkušenosti s údržbou stop na Vávrově palouku jižně od Senohrab,“ doplňuje manažer mikroregionu.

Strojově se budou při dostatečném sněhu určitě udržovat okruhy u Senohrab a Štiřína a snad také tzv. Malá Šumava mezi Mnichovicemi, Struhařovem a Klokočnou. Pro Říčaňáky je asi nejzajímavější okruh na tehovském poli, kde probíhá komunikace s uživatelem pozemků a dohoda podmínek využití skútru. Nově jsou pro tuto zimu hlavní cesty v terénu označeny směrovými šipkami pro lepší orientaci. Některá místa však zaručují i v případě nedostatku sněhu nebo vyšších teplot příležitost k bruslení nebo sjezdování po celou zimu. Zimní stadion ve Velkých Popovicích funguje celoročně a sjezdovka v Mnichovicích je uměle zasněžována.

A jaké aktivity Roman Sauer doporučuje rozhodně vyzkoušet? „V loňském roce se mi líbila říčanská sněhová bitva, což je nápad, který je určitě přenosný i do dalších obcí. Já osobně se rád toulám po regionu a vím, že je zde řada nádherných zákoutí, která člověk objeví jen tehdy, jde-li pěšky. Proto je moje volba backcountry běžkování.“

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena