Ladův kraj

27. 9. 2019

Co vlastně dělá ten Ladův kraj? A co to vlastně je?

 

Tuto otázku občas slýchávám a trochu mě to mrzí. Ladův kraj toho dělá hodně.  Je svazkem obcí, které si jej samy založily. Jeho členy jste tedy i vy, občané Říčan.

Svazek existuje už devatenáct let, a přesto mnozí nevědí, co představuje. Připravila jsem stručné „opáčko“ o tom, jak se 22 obcí rozhodlo spojit a navzájem si pomáhat (následovaly je ještě další dvě).

Další členské obce: Čestlice, Hrusice, Kaliště, Kamenice, Klokočná, Kostelec u Křížků, Kunice, Louňovice, Mirošovice, Mnichovice, Mukařov, Nupaky, Ondřejov, Senohraby, Struhařov, Světice, Svojetice, Tehov, Tehovec, Velké Popovice, Všestary, Zvánovice.

 

Co je Ladův kraj?

Už v roce 1942 Josef Lada v knize Kronika mého života napsal: „Ten kus země mezi Hrusicemi a Prahou, nádherný kraj, byl celý můj život mým rájem, mou inspirací. Lada byl malíř a spisovatel s nezaměnitelným stylem, silně spjatý s místní krajinou, tudíž byl svazek obcí zcela přirozeně pojmenován po něm.

Ladův kraj je svazek 24 větších či menších vesnic a městeček malebného regionu ležících mezi Prahou a řekou Sázavou (mikroregion).

 

Co dělá Ladův kraj?

l Je správcem některých stezek, jejich značení a zastávek (naučné, místní, cyklo i běžkařské), pomáhá budování nových, inovuje starší, a to včetně laviček a tabulí.

l Pomáhá rozvíjet meziobecní spolupráci a projekty (konzultace, administrativní vedení, pomoc a koordinace dotačních projektů).

l Zajišťuje obcím odborné poradenství, organizuje setkání zastupitelů s výměnou zkušeností, semináře k aktuálním tématům v obcích, apod.

l Rozvíjí a podporuje společenské a sportovní dění v obcích, vede na webu a fb pravidelně aktualizovaný kalendář akcí, pořádá či spolupořádá akce, organizačně a propagačně pomáhá organizátorům akcí.

l Spravuje, udržuje a zajišťuje půjčovnu vybavení pro obecní i jiné spolkové neziskové a lokální akce (stany, lavice, stoly, ozvučení, apod.).  

Sledujte náš kalendář akcí na webu či na facebooku, ať vám nic neuteče. Čtěte na webu náš Ladovník, sledujte nás v obecních tiskovinách či na akcích, kde na sobě míváme „ladovské tričko“. Jsme tu pro vás a rádi!

www.laduv-kraj.cz, facebook.com/LADUVKRAJ

 

Ladův kraj v televizi!

V létě se v našem kraji natáčely Cyklotoulky a v září už byly i odvysílány na České televizi. Nicméně zajímavosti z obcí s tipy na výlety si můžete přehrát kdykoliv z našich webových stránek nebo z odkazu zde: http://www.cyklotoulky.cz/cyklotoulky/stredocesky-kraj/mikroregion-laduv-kraj 

 

Tip pro běžce – dospělé i děti!

Další závod Poháru Ladova kraje

Druhý běh letošního ročníku PLK se koná 19. října od 9:00 v Sokolovně Říčany Radošovice. Více na www.ricany.cz/org/bezeckyklub/. Jste srdečně zváni!

Autor: Hanka Bolcková, specialista, Ladův kraj,

Dobrovolný svazek obcí

Výzva pro drobné a střední podnikatele

V rámci podpory lokální ekonomiky vzniká databáze
drobných a středních podnikatelů z mikroregionu Ladův kraj. Jedná se o databázi řemeslníků, živnostníků,
provozoven obchodů, zboží a služeb, atd.

 

Databáze bude sloužit obcím, které chtějí podporovat místní i meziobecní podnikaní v rámci mikroregionu.

 

Pokud se vás to týká a podnikáte či pracujete ve firmě v mikroregionu Ladův kraj, nebo víte o někom z těchto obcí http://www.laduv-kraj.cz/laduv-kraj/obce-ladova-kraje, napište nám prosím na e-mail

akce.laduv-kraj@laduv-kraj.cz. Velmi děkujeme!

 

Dobrovolný svazek obcí Ladův kraj

www.laduv-kraj@laduv-kraj.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena