Ladův kraj

4. 4. 2021

O jaru a oblíbených místech

Jarní úklid

Děkujeme všem, kteří se zapojili do jarní výzvy v rámci celorepulikového projektu „Ukliďme Česko!“ v našem mikroregionu nazvaném tradičně Čistý Ladův kraj. Letos byla hlavním dnem úklidu výhlašena poslední březnová sobota (27. 3.) s tím, že průběh akce nebyl v jednotlivých obcích nijak hromadně organizován. Obce jsme na základě doporučení celorepublikového organizátora (Český svaz ochránců přírody) vyzvali, aby  motivovaly jednotlivce a rodiny k úklidu svého okolí a to nejen ve vyhlášený den, ale i v neděli a případně další dubnové víkendy. Pokud byste tedy ještě chtěli ispět k čistotě svého bydliště, zeptejte se na obecním úřadě či mrkněte na webové stránky, dozvíte se tam více.

Je docela možné, že na procházkách uklízíte pravidelně, pak vám právem patří za tuto nezištnou a nedocenitelnou pomoc velké poděkování. Právě díky vám je v obcích a na stezkách Ladova kraje tak hezky.  Pokud víte o někom, kdo se takto systematicky o úklid svého okolí zasazuje,  napište nám, třeba se pro něj najde veřejné poděkování a malá odměna.

 

Jarní pochody

Jak asi tušíte, tradiční jarní pochody, Pochod barona Ringhoffera a Pochod cestou kocoura Mikeše, zatím neplánujeme. Věříme, že situace se na podzim zlepší a možná je potom uskutečníme v nějakém jiném termínu. Předpokládat a plánovat však nyní nelze, tak doufáme, že si stezky užijete s rodinou a snad brzy i přáteli na svých výletech.

Děláme vše proto, aby místy už zastaralé značení a info tabule byly postupně renovovány. V únoru proběhla pracovní schůzka se starosty, kde byly vytýčeny špatně značené úseky i plány na nové spojovací stezky mezi obcemi. Spolu s Klubem českých turistů dáváme dohromady projekt revitalizace  značení a doplnění nového tam, kde chybí nebo je nedostatečné.

 

Oblíbená místa

Vznikl i nápad zamyslet se nad zastávkami na stezkách. Na trasách existují již dnes odpočívky, lavičky, apod. Kdybyste měli tip na nové zajímavé místo či na to, jak obohatit stávající odpočívku, s vaším nápadem se nám ozvěte. Jde o to, zda znáte místo, kde by stálo za to se na chvíli zastavit, upozornit na druh květeny, potůček, výhled, historii, apod. Napadá vás snad i zastavení na umístění tradičního či netradičního venkovního mobiliáře? Může jít o lavičku, informační tabulku, obrázek, lesní hru, nápadům se v rámci přírodního materiálu meze nekladou. Co vy na to? Těšíme se na vaše tipy. 

A jestli není zrovna zákaz pohybu mimo katastr obce, mrkněte na naše mapy na web a vyberte si pro svůj pěší či cyklistický výlet některou z tras Ladova kraje, poděkuje vám tělo i dnes tolik vnějšími okolnostmi zkoušená mysl.  Navíc na cestách objevíte řadu stylových restaurací, které fungují s velkou odvahou a houževnatostí přes výdejová okénka. A můžete se i stylově obléci, nabízíme barevná bavlněná trička s originálním ladovským potiskem, kterými pomůžete Ladovu kraji. Výtěžek z prodeje jde totiž právě na opravy stezek. Více na našich webových stránkách. Děkujeme!

Tak ať je nám i v dubnu v Ladově kraji hezky!

Hana Bolcková , Ladův kraj

www.laduv-kraj.cz

facebook.com/laduvkraj

instagram.com/laduvkraj.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena