Ladův kraj

2. 5. 2021

Jaký je rozdíl mezi cyklotrasou či cyklostezkou a jaká tu platí pravidla? 

Víte, kdy se můžou po stezce pohybovat jen cyklisté a kdy jen chodci? Mrkla jsem do zákona o pozemních komunikacích. Na jaře se nám tyto vědomosti jistě hodí. In-line bruslaři, lidé na koloběžkách, skateboardech i běžkaři na cyklostezky mohou.

Na vyhrazených cestách pro cyklisty (cyklostezkách i v samostatných cyklistických pruzích) mohou jezdit i lidé na kolečkových bruslích, lyžích či dalším podobném sportovním vybavení.

Chodníky jsou pro chodce! Na chodnících bez vyznačení se můžou pohybovat pouze pěší mezi něž se počítají také lidé na invalidních i elektrických vozících.

 

Cyklotrasa není totéž co cyklostezka a stezka 

Cyklotrasa:
viz. obrázek
Nepovoluje jízdu cyklistů, je orientační, vytyčuje danou trasu, a to číslem (např. 0029).

l Může být vedena po vozovce, po cyklostezce nebo po vyhrazeném jízdním pruhu pro cyklisty. Rozdělujeme je do tříd - dálkové - nadregionální, regionální a místní.

Cyklostezka:
viz. obrázek

l Je vždy mimo vozovku,

i když někdy vede těsně podél ní.

l Jezdit tu mohou cyklisti, koloběžkáři, bruslaři i skateboardisti, a to za sebou.

l Může zde jezdit samo i dítě mladší deseti let. Chodci ani lidé s kočárky sem nesmí.  

l Často se jako „cyklostezka” nesprávně označuje cokoliv určeného pro cyklisty.

l Cyklostezkou není ani pěší zóna s povolenou jízdou kol, ani vyhrazený jízdní pruh ve vozovce.

 

Stezka pro chodce
a cyklisty:

l Je přístupná i chodcům a cyklisti je nesmějí ohrozit. l Chodci se musí také chovat ohleduplně k cyklistům a umožnit jim bezpečný průjezd.

Stezka s odděleným prostorem pro cyklisty
a chodce : viz. obrázek

l Chodci i cyklisté musí používat svou část stezky.

Stezka bez odděleného prostoru pro cyklisty a chodce – smíšená  viz. obrázek

l Chodci nesmí ohrozit cyklisty a cyklisti zase chodce.

l Pravidla užívání této stezky jsou dána vyhláškou, často se vedou kolem toho  spory a povinnost je vymáhána region od regionu odlišně.     l Raději zde nemějte sluchátka na uších.

 

Říčanech a okolí máme POUZE STEZKY PRO PĚŠÍ A CYKLISTY, což je obecně trend všude. Slovem cyklostezka je sice nazýváme, ale ve skutečnosti jsou vždy sdílené pro všechny.

Jak se chovat?

l Cyklista na cyklostezce - pohybujte se ve svém pásu, a pokud v něm jde chodec, slušně ho upozorněte, že chodník pro pěší je vedle.

l Cyklista na smíšené stezce pro chodce a cyklisty - pohybujte se v pravé polovině cyklostezky jako na silnici, levou část použijte pro předjíždění chodců nebo dalších cyklistů. Jeďte tak rychle, abyste byli schopni včas zabrzdit při neočekávaném manévru chodce či psa a nejezděte se sluchátky na uších.

l Chodec na stezce s odděleným provozem pro chodce a cyklisty - pohybujte se pouze v pruhu vyznačeném pro pěší.

l Chodec na stezce s neodděleným (smíšeným) provozem pro chodce a cyklisty - pohybujte se v levé polovině cyklostezky, nejvýše ve dvou vedle sebe, před vybočením se přesvědčte, zda za vámi nejede cyklista. S kočárkem jeďte také nalevo, pozor – málokdy se zde vejdou dva kočárky vedle sebe. Nespoléhejte na to, že v zimě cyklisté nejezdí, zimních cyklistů přibývá.

l Cyklista i chodec - snažte se o bezkonfliktní pohyb, předvídejte reakce ostatních, buďte tolerantní, každý přece může udělat chybu.

Přeji pohodové pěší i cyklovýlety a ať je nám v Ladově kraji dobře!

Hanka Bolcková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena