Ladův kraj

30. 5. 2021

O létě, boji se smetím a sběru nápadů na stezkách

Nadcházející léto láká k výletům za krásami přírody a možná právě vás hřeje pocit, že zelenou krásu vašeho bydliště už tolik neruší nepořádek, povalující se pneumatiky, šrot či ilegální skládky odpadků.

Vám všem, kteří jste se podíleli na jarních úklidech v rámci akce Čistý Ladův kraj, patří velký dík! 

Nasbíralo se téměř 6 tun odpadků, zapojilo se bezmála 400 dospělých a dětí. Kromě Říčan se uklízelo v dalších 17 obcích našeho mikroreginu. Po roční uklízecí pauze způsobené covidovou pandemií je to velmi dobrý výsledek.

Děkujeme také Českému svazu ochránců přírody, který nás podporuje distrubucí části pytlů a rukavic. Jarní úklidy obcí se letos poprvé nekonaly organizovaně v průběhu jednoho víkendu, jak bývá zvykem, ale probíhaly indivuálněn a většinou i několilk týdnů. Materiální vybavení, tedy pytle a rukavice, si mohli lidé vyzvedávat na obecních úřadech či na veřejných prostranstvích, kde byla k dispozici stanoviště, tzv. pytlomaty.

Najdou se také jedinci či dokonce rodiny, které likvidují odpadky na svých každodenních procházkách. Obce to většinou podporují,  protože, i přes hojné zapojení dobrovolníků na jaře, zůstaly mnohde nebo se znovu objevily smetím znečištěné oblasti. Místy se proto lidé domluvili i na dalších letních uklízecích akcích.

Většinou není problém si v průběhu celého roku vyzvednout pytle či rukavice na vašem obecním úřadu a domluvit se na místě, kde budou nasbírané odpadky uloženy. V Říčanech to lze na podatelně na Masarykově náměstí, ale můžete i přímo kontaktovat nás, tedy Ladův kraj. Jinde vám jistě poradí přímo na obecních úřadech.

K organizovanému Čistému Ladovu kraji se můžete přidat i na podzim. Jsme optimisté a věříme, že jen dílčí prací a tím, že vzory táhnou, se postupně změní myšlení a chování většiny lidí , a to i ve smyslu nakládání s odpadky. Děkujeme všem, kteří jdou příkladem.

Podělíte se s námi o vaše oblíbená místa? Těšíme se na vaše tipy!

Spolu s Klubem českých turistů pracujeme na obnově značení na stezkách a cyklostezkách a oslovujeme veřejnost, aby se zamyslela nad zřízením nových zastávek. Napadá vás, kde umístit tradiční či netradiční venkovní herní prvky? Může jít také jen o lavičku, informační tabulku, obrázek, lesní hru, nápadům se v rámci přírodního materiálu meze nekladou. Co vy na to?

Než vyrazíte na tůru můžete si pořídit naše tričko a stát se tak našim fanouškem „ladovákem“.

Děkujeme všem, kteří si pořizují „ladovská“ trička a podporují tak náš účet veřejné sbírky na opravy stezek. Nejsme výdělečná organizace, a tak je každý příspěvek do naší pokladny velmi vítán. Pokud nevíte, jak bavlněné tričko s originálním ladovským potiskem získat, mrkněte na nás web. Tam, mimo jiné, najdete i mapy stezek ke stažení.

Tak ať je nám v červnu v Ladově kraji hezky! 

Hanka Bolcková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena