Ladův kraj

1. 5. 2022

Co odnesl duben a přinese květen 

Máme uklizeno, aneb jak proběhl Čistý Ladův kraj

Chválíme všechny organizátory jarních úklidů obcí - akce, která je už několik let součástí celostátního projektu - Ukliďme Česko. Po dvou letech se opět uklízelo organizovaně ve větších skupinách. Vše se ještě nestihlo vyhodnotit, protože akce budou probíhat až do konce dubna. Už nyní ale víme, že ročník 2022 bude výjimečný. Zapojilo se všech 25 svazkových obcí, včetně letos nové „ladovské“ obce Jevany. Většina aktivistů napříč Ladovým krajem projevila nebývalý elán a těšila se na znovuobnovení společných setkání sousedů a přátel.

V Říčanech se uklízelo na mnoha místech, za všechny zmíním např. okolí vlakového nádraží, kde sbíralo nepořádek i deset ukrajinských žen se svými dětmi. Spolu s ostatními nashromáždili neuvěřitelných 150 kilogramů odpadků. Zapojili se také žáci ze Základní školy Nemo, kteří čistili okolí dětského hřiště v Pacově.

Také na podzimní úklidy opět zajistíme obcím pytle na odpadky a ochranné rukavice; u rukavic se snažíme apelovat na jejich opakované použití, i takto šetříme naši přírodu. Pokud budete chtít příště přiložit ruku k dílu i vy, obvykle stačí sledovat obecní oznámení a vyzvednout si vše potřebné většinou na podatelnách.  

Všem dobrovolníkům, kteří se zapojili, velmi děkujeme. Vážíme si toho, že jim jejich okolí není lhostejné.

Zveme vás na pochod Cestou kocoura Mikeše a Pohádkové Hrusice

V sobotu 28. května proběhne pochod na Mikešově stezce a to není vše! Patnáctý ročník bude něčím jiný. Na zastaveních se budou opět sbírat razítka, za něž vás v cíli čeká odměna. Letos se u toho budete navíc i nebývale bavit.

  • Hned na startu v Hrusicích si vyzkoušíte staročeské hrátky a místní spolky plánují hlavně pro děti na celé dopoledne i další překvapení. Žízniví a hladoví pochodníci si tu svlaží hrdlo a posilní se na dlouhou cestu.
  • V Mnichovicích se budete moci vyfotit s postavičkami z pohádek Josefa Lady a pro děti budou připraveny soutěže. Současně tu centrum ožije již tradičním Kramařením.
  • V Říčanech, tedy v cíli pochodu, konkrétně na Lázeňské louce, bude od 14.00 do 17.00 hodin řádit vodník. Bude to mít povoleno na akci „Dětské hrátky o století zpátky“. Vystoupí tu např. i Ladův národopisný soubor z Hrusic, s nímž si budete moct zatančit a zazpívat.
  • Ti, co na Mikešově stezce nasbírají všechna razítka, je v cíli snadno vymění za zajímavé odměny („ladovskou“ pláštěnku v kuličce, turistickou nálepku Ladova kraje či drobnou hračku, omalovánku, apod.).   

Tolik k pochodu, a to jsme ještě nezmínili Pohádkové Hrusice - mini pochod po obci pro ty nejmenší. Celé dopoledne si děti budou moct procházet obec a po absolvování trasy a splnění tajného úkolu, si sami vymalují svůj hrníček pro vodníka.   

Celá trasa Mikešovy stezky by měla být v  době pochodu Klubem českých turistů již nově vyznačena a bude mnohem přehlednější (děkujeme). Jen dvanáct kreslených tabulí je zatím původních, ale i zde se už chystá velká renovace.

Těšíte se? Tak na viděnou na startu v Hrusicích a v cíli. Pozor – ten je sice tradičně v Říčanech, nově ale na Lázeňské louce!  

Hanka Bolcková www.laduv-kraj.cz

facebook.com/laduvkraj

instagram.com/laduvkraj

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena