Ladův kraj

29. 5. 2022

Jaro a léto v Ladově kraji

Na jaře jsme pochodovali

Tak je to za námi. Po dvouleté pauze proběhly v dubnu a květnu dva turistické pochody, které organizuje Ladův kraj spolu s obcemi a místními zájmovými skupinami či organizacemi. Všem dobrovolníkům ještě jednou skládáme obrovský dík! Pokud jste na turistické pochody zavítali, věříme, že se vám putování za razítky po stezkách líbilo. Víme, stále je co zlepšovat a pracujeme na tom. Konkrétně s panem Zenklem z Mnichovic, iniciátorem projektu Mikešovy stezky, připravujeme její revitalizaci. Už příští rok se má dočkat velkých změn. Nebude to jen nové značení a cedule, ale i nové trasy a odbočky na stezce. Více se dozvíte už brzy.

Je libo inspiraci na výlet či akci

Pokud si budete chtít prohlédnout fotografie z proběhlých pochodů, třeba jako inspiraci pro váš výlet, najdete je lehce na webu Ladova kraje. Stejně tak tam můžete, v kalendáři akcí objevit zajímavou kulturní či společenskou událost z celého našeho mikroregionu, tedy z 25 obcí na jihovýchod od Prahy. Kalendář pravidelně aktualizujeme a akce z regionu umisťujeme i na ladovský facebook a instagram. Žádná zajímavá událost by vám tedy neměla uniknout.

Co nás ale čeká v létě

Od července startujeme druhý ročník letní strategické hry. Jsme rádi, že vás loni bavila a proto ji obnovujeme. Můžete do ní zapojit své známé či rodinu i z jiných obcí a krajů, aby více poznali tento malebný kus země, tak jak jej popsal právě Josef Lada. Podrobnosti hry ještě ladíme, ale včas se vše dozvíte v Informačních centrech obcí Ladova kraje (Říčany, Mnichovice, Kamenice, Senohraby, Mukařov, Velké Popovice), kde bude k vyzvednutí hrací karta s pravidly nebo na našem webu, kde bude ke stažení. Pravidla budou jednoduchá, v určitém časovém horizontu navštívit všechny (nebo většinu) obcí Ladova kraje a zjistit zde odpovědi na otázky z tajenky. Po vyluštění pak výsledek zaslat a čekat na výhru.

Představujeme nebo připomínáme i jiné než svazkové „ladovské“ stezky

Na červen si dovolujeme doporučit první část naučné stezky Vodnické vycházky. Ta celá, i se svými dalšími dvěma částmi, vznikla před jedenácti lety z iniciativy MAS Říčansko o.p.s., Posázaví o.p.s. a obcemi Ondřejov, Kaliště a Senohraby. Informační tabule jsou plné ilustrací Josefa Lady, jehož knížka Bubáci a hastrmani byla pro tento projekt velkou inspirací. První 3,5kilometrová trasa vede z Ondřejova do obce Kaliště a dozvíte se tu, např. jak funguje čistička odpadních vod, co to je koloběh vody či biotop louka, niva a les. Budete se učit určovat stopy zvířat a zjistíte, co je to potravní řetězec. První zastavení má název „Čistička odpadních vod“, druhé „Louky“, třetí „Údolní niva“ a poslední „Lesy, háje, remízky, liniová a rozptýlená zeleň“. Trasa končí v Kališti na návsi, kde je dětské hřiště. Pokračovat do druhé části stezky můžete, když přejdete po silnici do obce Lensedly, ale o té zase příště.

Tak ať je vám v Ladově kraji hezky! Mějte pohodové letní dny!

Hanka Bolcková

www.laduv-kraj.cz

facebook.com/laduvkraj

instagram.com/laduvkraj

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena