Lékárna Agel

18. 1. 2022

„Zdraví trávicího traktu je zásadní pro správný vývoj a funkci imunity,” zdůrazňuje specialistka Lékárny AGEL.

Posilujete pravidelně svou imunitu? Existuje mnoho způsobů od otužování a pravidelného pohybu přes doplňování vitamínů, nejčastěji vitamínu C a D. Čtyři pětiny naší imunity je uloženo ve střevech, proto je důležité udržovat tento orgán v dobré kondici. Vedoucí Lékárny AGEL Mgr. Martina Pe-trošová poradí, jak podporovat imunitu správnou funkcí střev.

„Zdraví trávicího traktu je zásadní pro správný vývoj a funkci imunity, neboť právě v této oblasti se nachází mikroorganismy významně ovlivňující náš imunitní systém. Jedním z hlavních určujících faktorů našeho střevního prostředí je samozřejmě jídlo, kterým můžeme výrazně ovlivnit zdraví našich střev,“ říká na úvod vedoucí Lékárny AGEL Martina Petrošová.

Od narození naše střeva osidlují mikroorganismy, které zajišťují správný průběh trávení, ale také se výrazně podílejí na mnoha funkcích našeho organismu a mají příznivý vliv na celkové zdraví. Složení této střevní mikroflóry se v průběhu věku mění. Záleží nejen na způsobu stravování, ale celkovému životnímu stylu nebo užívání léků. Naše tělo tyto mikroorganismy nevytváří, pro udržování rovnováhy a tedy správné funkce střev je musíme doplňovat z výživy. Pokud někoho trápí nízká imunita, je dost možné, že střevní mikroflóra potřebuje pomoc.

„Jedním ze způsobů, jak přirozeně podpořit svůj trávicí a imunitní systém, je konzumace fermento-vaných potravin. Fermentace, nebo také kvašení, zvyšuje výživovou hodnotu potravin, přeměňuje složitější látky na jednodušší, a tím pádem činí některá jídla pro člověka stravitelnějšími. Zároveň kvašené potraviny doplňují tělu prospěšné bakterie, takzvaná probiotika.“

Fermentované potraviny představují v jídelníčku jogurty, kysané zelí nebo okurky, zrající sýry, kefír nebo kimči. Je důležité si ale zároveň uvědomovat, že fermentované výrobky nejsou žádným záz-račným všelékem, jen oživením toho, co konzumujeme. Jejich nadměrná konzumace může naopak způsobit trávicí potíže.

„Jestliže je střevní mikroflóra narušena například užíváním antibiotik, je vhodné pro jejich rychlou ob-novu pořídit v lékárně probiotika a prebiotika. Nejvhodnější je užívat je současně, protože prebiotika slouží jako potrava pro probiotické baktérie. Mnozí výrobci již nabízí obojí v jednom přípravku ve formě kapslí nebo v tekuté formě, která je vhodná i pro malé děti. Probiotika ve formě kapslí či tablet mají oproti fermentovaným potravinám tu výhodu, že díky technologii výroby jsou odolnější vůči antimikrob-nímu působení žaludečních šťáv, a tak se bezpečně dostanou až do střev,“ radí další možnosti lékárnice.

Střevní mikroflóra brání růstu patogenních druhů mikroorganismů, ale také má vliv na tvorbu hormonů a neurotransmietrů, které ovlivňují naši náladu. Měli bychom dbát na to, aby se ve střevech udržovalo „zdravé prostředí“, vaše imunita se vám určitě odvděčí.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena