Lékárna Agel: Jak se připravit na podzimní virózy

29. 8. 2020

 

S podzimními dny můžeme očekávat nárůst běžných onemocnění, ale také zvýšená epidemiologická opatření, která se dotknou každého z nás. Zeptali jsme se proto PharmDr. Jany Doleželové, farmaceutky, modelky, miss ČR 2004 a zastupitelky města Říčany, jak se na toto období připravit.

 

Paní doktorko, před námi je podzim, doba nachlazení, viróz, chřipek. Jaká máte doporučení týkající se posilování imunitního systému?

Co se týče životního stylu, pak především zdravá životospráva. Tedy pestrá skladba stravy bohatá na vitaminy a stopové prvky. Důležitý je také pravidelný pohyb, tedy vhodně zvolená sportovní aktivita. Dále dostatečný pravidelný spánek a vhodné je také otužování. Naopak vyvarovat bychom se měli alkoholu a kouření.

Pokud jde o potravinové doplňky, pak samozřejmě velkou roli hraje asi všem dobře známý vitamin C, a to v dávce až 1000 mg/den. Toto množství by mělo být buď rozloženo do několika dávek během dne anebo v jedné denní dávce v přípravcích s postupným uvolňováním. Pro ještě větší efekt je navíc vhodné kombinovat vitamin C se stopovým prvkem zinkem.

 

A co přírodní produkty?

Imunitní systém podporují přípravky z Echinacey, tedy z rostliny Třapatky nachové. Jsou k dostání ve formě kapek a tablet. Předností kapek je lepší biologická dostupnost.

Posilující efekt má i imunoglukan, což je přírodní komplex imunologicky aktivních látek, který podporuje a stimuluje lidský imunitní systém.

 

Letošní rok je náročný vzhledem k epidemiologickým opatřením týkajících se onemocnění Covid-19. Jakou prevenci doporučujete zde?

Samozřejmě platí v mnoha pádech zmiňované časté a důkladné mytí rukou mýdlem, případně dezinfekce rukou. Na místech s vysokou koncentrací lidí, jako např. MHD, pošta, úřady, obchody, je vhodné nosit roušku, případně respirátor. Těm, kteří si vzhledem k citlivosti pokožky nemohou dezinfikovat nebo často mýt ruce nebo celkově potřebují vyšší stupeň ochrany, doporučuji ve veřejných prostorech používat jednorázové rukavice. A pokud to lze, vyvarovat se přelidněným prostorám a omezit osobní kontakt.

 

Jaké jsou nejčastější chyby pacientů, co se týče prevence viróz?

Někteří lidé používají přípravky s paracetamolem jako prevenci. To je úplně nevhodné a zbytečné. Paracetamol tlumí bolest a snižuje teplotu, ale nemá vliv na imunitní systém. Navíc si lidé tímto zbytečně zatěžují játra.  Další velký omyl je používání antibiotik při nachlazení či virovém onemocnění. Antibiotika působí proti bateriím, nikoliv proti virům. Mají tedy přijít na řadu při bakteriální infekci nebo pokud se k virovému onemocnění přidruží bakteriální infekce.

 

Jak bychom se podle vás měli připravit na případnou další vlnu epidemie?

V naší lékárně v Říčanech si můžete dovybavit domácí lékárničku přípravky na tlumení příznaků probíhající virózy, která se nejčastěji projevuje bolestí hlavy, rýmou a bolením v krku. Vzhledem k široké škále přípravků vám ten nejvhodnější pomůžeme vybrat v lékárně, nebo můžete využít akční nabídky výrobků za zvýhodněnou cenu. Nezapomeňte si také doplnit ochranné pomůcky. V Lékárně AGEL nabízíme celý set osobních ochranných pomůcek STOP NÁKAZE! v praktickém balíčku, který obsahuje vše potřebné ke snížení přenosu virové nákazy.

 

Co byste popřála lidem do následujících dnů?

Přeji nám všem, aby z pohledu epidemiologické situace byly podzimní dny klidnější než ty jarní. Mějte hodně sil, dostatek optimismu a především pevné zdraví.

 

Lérna AGEL, Smiřických 315/26, 251 01 Říčany, www.lekarna.agel.cz.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena