Lesní klub Pramínek

30. 10. 2015

Předškoláci v Pramínku, LESNÍ RODINNÉ DOPOLEDNE, Máme volná místa v přírodovědném kroužku

Předškoláci v Pramínku

 

Letos chodí do obou lesních tříd celkem 15 předškoláků – osm Pramínků a sedm Kapiček. Zdálo by se, že předškoláci v lesní školce stále běhají po lese, ale opak je pravdou. Předškolní výchova u nás probíhá jednou týdně v časovém rozmezí dvou vyučovacích hodin s tím, že předškolácké aktivity se prolínají celým týdnem. Pro předškoláky je vyhrazeno středeční dopoledne, kdy menší děti odcházejí s lektory do lesa a předškoláci se s hlavními lektorkami Petrou Jančovou a Lucií Rücklovou věnují předškolní výchově. Cílem předškolní přípravy není dítě předem naučit číst a psát, ale zajistit především harmonický rozvoj schopností, které umožní, aby dítě bylo (až přijde jeho čas) při výuce bez větší námahy úspěšné.

Během předškolní přípravy rozvíjíme pomocí her a cvičení nejdůležitější schopnosti pro úspěšný start v první třídě – motoriku velkých svalových skupin, motoriku mluvidel, motoriku očních pohybů, koordinaci pohybovou, koordinaci oči - ruka, řeč, početní představy, grafomotoriku, smyslové vnímání – zrak, sluch, hmat, propriocepci. Grafomotorika je u dětí rozvíjena pomocí projektu Písmo jako vědomá stopa pohybu, kde je pohyb dětí kultivován za pomoci tchaj-ťi cvičení a následně převeden do grafického záznamu čistou vodou – prsty, dlaněmi, houbičkami, štětci. Jen pro zajímavost, naši první "absolventi" úspěšně navštěvují již čtvrtou třídu v tehovské a říčanské základní škole.

Petra Jančová a Lucie Rucklová - hlavní lektorky

 

LESNÍ RODINNÉ DOPOLEDNE

 

Lesní dopoledne se koná pravidelně každý čtvrtek od 10 do 12 hodin a nabízí příjemný prostor ženám s malými dětmi pro sdílení, tvoření a relaxaci. V teplých měsících se koná na louce u lesní školky Pramínek, v chladných měsících se koná většinou v Říčanské hájovně. Je zakončeno společným obědem. Lesní rodinné dopoledne vede Alžběta Zíková a Jana Poštulková.

Listopad a prosinec:

3.11. - Výroba lampiónů s Janou
19.11. - Podzimní palety z listí s Alžbětou
3.12. - Plstění andělé s Olgou


Změna programu je vyhrazena. Pokud byste měli téma či dovednost, které byste chtěli sdílet s ostatními ženami, jsme tomu otevřeni.
Těšíme se na setkání s vámi a vašimi dětmi v lese.
Prosíme o přihlášení den předem na email olga.jarkovska@lesniklubpraminek.cz anebo sms na tel. 731523025.
Cena pro rodinu je 90 Kč.

Foto: mandaly vytvořené na lesním rodinném dopoledni

 

Máme volná místa v přírodovědném kroužku v Pramínku ( středa 14.30-16.hod)

Na kroužku se s dětmi učíme dívat kolem sebe a pozorovat různé broučky, rostliny a pobytová znamení zvířat. Zkoušíme se zaposlouchat do zvuků a rozlišit zpěv ptáčků od křiku sojky, nebo krákání krkavce. Využíváme různorodá prostředí v okolí Říčanské hájovny – les, potok, rybník, louku. Vysvětlujeme si , jak spolu všechno v přírodě souvisí a zkoušíme přijít věcem na kloub jednoduchými pokusy.

Letos jsme už ochutnávali jedlé bobulky, všímali si chování našich dvou králíků a naposledy jsme se vypravili za babím létem a zkoušeli foukáním rozehřát posledního letošního čmeláka.

Těším se na shledanou s vašimi dětmi!        Kateřina Čiháková - lektorka kroužku

 

 

HLEDÁME LEKTORKU

Hledáme do týmu lektorku na částečný úvazek (zástup za mateřskou dovolenou), nástup leden/únor 2016, výhodou vysokoškolské pedagogické vzdělání pro MŠ.

Více informací na našich stránkách www.lesniklubpraminek.cz nebo na tel: 732662158 Barbora Smetánková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena