Lesní klub Pramínek

1. 11. 2020

Z deníčků lesní třídy Světýlek

Středa – 7. 10. 2020

Průvodci Jana, Radek a 13 Světýlek.

Den s proměnlivou oblačností bez deště. Ráno čistíme slepičkám kurník a dáváme jim sezobat naše zbylé klásky. Opravujeme pískoviště - vyměňujeme rozpadlé špalky za pevnější. Prohlížíme si chléb, ťukáme na něj, jak krásně zní. Pěkně popraskal a vznikl na něm obraz stromu.

Balíme se a jdeme na svačinu k potoku, k místu, kterému říkáme „soutok“. Rozděláváme oheň a slavnostně se dělíme o náš chleba. Děti si krajíčky opékají a každý si chce přidávat dál a dál, až ho celý sníme. Moc se povedl a děti se shodují, že takový chleba ještě nejedly a že chtějí zase péct. Opékáme pak ještě jablíčka a učíme se pravidla zacházení s ohněm. Děti si pak krásně hrají okolo potoka, vzniká přehrada, trošku mokra v holínkách, velkými kameny ohniště zvětšujeme, potom děti nabírají vodu do svačinových misek a oheň dobře uhasí.  Po obědě maláčci čtou opět příběhy o pejskovi a kočičce, předškoláci v kuchyni míchají hrnčířskou hlínu na kaši a tou pak každý namaluje svůj strom na velkou čtvrtku. Povídáme si při tom, co mají všechny stromy společné (korunu, kmen, kořeny), Jana čte z knihy „Slyšíš, jak mluví stromy?“ o tom, jak mezi sebou stromy komunikují, o cestě vody ve stromech, o tom, jak může hořet les. Společně o všem diskutujeme. Nakonec hrajeme lesní pexeso a učíme se rozpočítadlo „Plave mýdlo po Vltavě“.

Lesní dopoledne pro maminky s malými dětmi

Dopoledne se konají ve čtvrtek od 10 do 12 hodin v Bílém domě, Lesní 47, Světice.

ce informací na www.lesniklubpraminek.cz.

5. 11. Sv. Martin – výroba lucerničky (Lucka Beránková)

12. 11. Zdraví strava Paní dýně (Lenka Rojíková)

19. 11. Polévka na ohni a písně (Lucka Beránková, Jana Bernsteinová)

26. 11. Zdobená miska s adventními svíčkami (Lucka Beránková)

Svět dětí a příroda jsou teď cenným pokladem, který nám připomíná, co je důležité – tvořit láskyplné prostředí, mít na vše dostatek času a pečovat o sebe. Ať je vám v podzimním lese dobře. Za celý tým Pramínku

Bára Smetánková, koordinátorka

Sledujte prosím naše webové stránky, kde najdete aktuální informace o pořádání akcí s ohledem na platná vládní opatření. Změna termínů vyhrazena.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena