Lesní klub Pramínek

30. 1. 2014

Děti dětem aneb vánoční krabice od bot

Před Vánoci se Lesní klub Pramínek zapojil do akce Děti dětem aneb vánoční krabice od bot. Projekt je určen dětem chudých rodičů zejména v severních Čechách. Cílem je nejen udělat radost obdarovaným, ale také umožnit našim dětem myslet na druhé, a to zcela konkrétně. Stačí si jen vybrat, zda chceme obdarovat holčičku nebo chlapečka a jakého věku. Většinou si děti logicky vybírají pohlaví a věk, jaký mají ony samy. Jaká radost, naplnit prázdnou, již nepotřebnou krabici od bot krásnými věcmi, ze kterých bude někdo jiný šťastný, jako bych byl já sám.

Naše pramínkovské krabice pak putovaly v sobotu před Vánoci do Předlic, čtvrti v Ústí nad Labem. Pro romské děti tam bylo připraveno dětské odpoledne, kde si děti malovaly, vyráběly peněženky z nápojových kartónů, byly jim snímány masky ze sádry, které si potom každý vymaloval a vyzdobil podle svého gusta. Venku, ač trochu v mlze, malovaly děti křídami na asfalt a honily se s dobrovolníky.

Něco po čtvrté hodině odpolední přišly děti do protilehlého, již setmělého řeckokatolického kostela, kde pro ně byla připravena vánoční hra o putování Marie a Josefa do Betléma. Po hře ještě koledy a seřadit se do fronty, holčičky zvlášť, kluci zvlášť, a hezky se poměřit – vánočně zabalené krabice dostanou nejprve ti nejmenší, na velké se dostane naposled. Kostel se rychle vyprazdňuje, děti běží s krabicemi a rozzářenýma očima domů. 

Lucie Rücklová, hlavní lektorka Kapiček

 

 

Tři králové v Pramínku

Zimou nezimou vydali jsme se na tříkrálovou koledu. Králů byla spousta, Pramínci i Kapičky, lektoři a maminky – všichni ozdobeni vlastnoručně vyrobenými korunami a pláštíky, zcela připomínající ty královské. Navštívili jsme světickou školu i několik rodin a požehnali jejich domu. U srdce nás zahřálo vlídné přijetí a na jazýčku dobroty, které pro nás byly nachystány. Vesele a za zpěvu, kráčejíc vesnicí i lesem, vrátili jsme se do našeho zázemí k Říčanské hájovně. Děti toho všeho měly plné hlavičky a některé dokonce odmítly večer sundat korunu do pelíšku.

Vendula Zemanová, asistentka lektorky Kapiček

 

 

Foto: Linda Járová

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena