Lesní klub Pramínek

1. 1. 2021

Děti dětem aneb vánoční krabice od bot

Děti a rodiče z Pramínku opět naplnili vánoční krabice od bot, které pak putují k dětem z chudých rodin z okolí Říčan.

Adventní slavnost

Adventní slavnost se spirálou je jedna z nejkrásnějších školkových slavností. Adventní spirála je symbol cesty do vlastního nitra. Anděl provází děti do středu spirály z chvojí, v jejím středu hoří svíce, dítě si zapaluje svou svíčku. Sbor průvodců cestu do spirály doprovází zpěvem adventních písní.  Loni byla slavnost trochu odlišná, bez rodičů, ale možná o to více kouzelná a tajemná pro děti.

Deník prvního adventního týdne třídy Světýlek

Pondělí – Jana, Radek a 15 Světýlek. Ráno vyrábíme adventní věnec a v kruhu na špalcích pak zapalujeme první adventní svíčku. Co je advent? Co značí první svíčka na věnci? Co je naděje? Světla na nebi ubývá, na věnci ho bude do Vánoc přibývat, stejně tak i v nás. Vyprávíme si s plstěnými postavami příběh o setkání Marie s andělem, o Josefovi, oslíku a jejich dlouhém putování do Betléma. O tom, kde se Ježíšek narodil. Rozbalujeme pak dárek od Toníka, adventní kalendář ve formě příběhů Pohádky z lesa. Povídáme si, co nás čeká na dnešní večerní slavnosti; některé děti vzpomínají na velké zážitky z loňského roku. S kárkou pak vyrazíme k Pramínkům, nakládáme chvojí z borovice a na terase domečku svačíme, pak si na písku a na hřišti hrajeme až do oběda. Po obědě začneme s adventními příběhy Javůrka a Ostružinky z Pohádek z lesa.

Po odpočinku děti ze šátků na koberci vyrábějí spirálu a u stolků plstíme anděly z ovčího rouna. Prohlížíme si naši dřevěnou spirálu s 24 otvory, každý den přidáme jednu hliněnou kuličku… Před třetí hodinou se začneme oblékat a jdeme si pohrát ven, jsme ve velkém očekávání a zraky dětí se často obracejí k obloze, kde se anděl vyhlíží. Přichází Veronika a chystá uvnitř spirálu a osvětlení ze svíček. Okenice nám pomůžou vytvořit tmu. Je čas se usadit a v tichosti a ve tmě naslouchat adventním písním. Anděl přichází a provede každé Světýlko do středu a jeho lucernu mu zapálí. Děti si světlo odnášejí domů a růžové nebe nám potvrzuje, že narozeniny Ježíška se blíží.

Krásné dny ztišení a světel

přejí průvodci Světýlek a celý tým Pramínku

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena