Lesní klub Pramínek

5. 7. 2021

Jsou chvíle, kdy ztrácíme. Téma ztráty je u každého z nás jinak bolavé. Vesměs je to citlivé téma, nikdo z nás nechce ztrátu prožívat. Každá ztráta, ať je to ta největší, a to smrt blízkého člověka, anebo i nějaká menší, bolí. S každou novou ztrátou se učíme tento přirozený proces života „narození a smrt“ přijmout. Jako lesní školka s dětmi trávíme téměř veškerý čas venku, za každého počasí. Děti jsou tak uprostřed koloběhu přírody, vnímají, jak příroda s jarem ožívá a s podzimem zase umírá.

Bílý dům v Lesní ulici ve Světicích jsme si jako školka pronajali v roce 2017. S radostí a s vizí vybudovat zde komunitní prostor, kde by se mohly setkávat generace. A vytvořit zde nové zázemí pro Světýlka, třetí lesní třídu. Naším záměrem bylo tehdy propojit především generaci dětí a místních seniorů, vytvořit prostor pro vzdělávání a setkávání. Mnoho komunitních aktivit a akcí se uskutečnilo a povedlo. Tyhle věci ale potřebují čas. Co považujeme za největší počin, byly masáže, pro které byl v domě krásný prostor. Jana Šilarová pravidelně masírovala zpočátku průvodce školky, později se přidali především senioři z blízkého i dalekého okolí. Opakovaně jsme prožívali skutečnost, jak velký význam má setkání a dotek, prostor pro rozhovor a pohlazení…

Na konci června se náš čas v bílém domě naplnil. Lesní školky a podobné alternativní aktivity často bývají přijímány svým okolím s nedůvěrou a někdy i s nepochopením. Je to však jedna z možností, kudy se vydat ve výchově dětí. Nabídnout přirozenou cestu moudrou přírodou, bez mobilů, počítačů, filmů …Třída Světýlek zakotví v nově postavené skautské klubovně u Marvánku, kde jsme se opět potkali s laskavým přístupem a s chutí spolupracovat. Přejme dětem, ať se jim tam daří a užívají rozmanitého okolí.

Děkujeme všem příznivcům za důvěru a podporu. Děkujeme bílému domu za možnost, prožít v něm čtyři dobré naplněné roky, děkujeme všem, kteří jsou na cestě s námi již deset let.

Tým Pramínku

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena